Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι λόγω χειραγώγησης του καιρού


Οι συνεχείς χημικοί αεροψεκασμοί που τελευταία χειραγωγούν το κλίμα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα ακραία φαινόμενα, η μεταφορά αφρικάνικης σκόνης και ο χιονιάς, έχουν ως αποτέλεσμα το φετινό Πασχαλινό τραπέζι να είναι ακριβότερο κατά 5,23%

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία μεσοσταθμική ανοδική τάση η οποία προσεγγίζει το 8,04%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται το 2014 ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο, με υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%).

Ωστόσο, ειδικά η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα. Παράλληλα η ΕΣΕΕ καταγράφει εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%).


  •     Το σπανάκι (62,79%)
  •     Το μαρούλι (54,76%)
  •     Το ραδίκι (42,68%)


Τη μια μέρα χιόνια την άλλη σκόνη από την Αφρική

Όλος ο χειμώνας έτσι πήγε. Χιονιάς και πολικές θερμοκρασίες και μόλις οι άνεμοι άλλαζαν ερχόταν η σκόνη από την Αφρική – το “ανοιξιάτικο” αυτό φαινόμενο των 4 πλέον εποχών!

Έτσι τα λαχανικά πάγωσαν, πολλά ακραία φαινόμενα επέφεραν καταστροφές στις καλλιέργειες, ενώ από την άλλη τα τελευταία χρόνια ο καταρροϊκός πυρετός αποδεκατίζει τα αιγοπρόβατα.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).

Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).

Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.

Σε παλαιότερη μελέτη κτηνιάτρου (2006) των ειδών του γένους Culicoides αναφέρεται ότι η Αφρική είναι το ‘καταλληλότερο’ περιβάλλον για την ανάπτυξή τους καθώς αυτά τα έντομα «προτιμούν τα υγρά (αλλά όχι πλημμυρισμένα) εδάφη που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και στα οποία, μετά από εκτεταμένες βροχοπτώσεις και ηλιοφάνεια» και «οι κοπροσωροί των μεγάλων ζώων στην Αφρική, για τουλάχιστον 10 είδη Culicoides προσφέρονται για αναπαραγωγή στα κόπρανα τοπικών φυτοφάγων ζώων, όπως οι ελέφαντες, οι βούβαλοι, οι ρινόκεροι και οι ζέβρες».

Με λίγα λόγια και απλά, το να ψεκάζουν και να χειραγωγούν το κλίμα, εκτός απ’ όλες τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον, την υπό αμφισβήτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, έχει και επιπτώσεις στο τραπέζι μας.

Γι’ αυτό πριν αναρωτηθείτε τι έπαθαν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες και ‘βάρεσαν’ τις τιμές φέτος, καλύτερα να ρωτήσετε εαυτούς και αξιωματούχους, που θα πάει αυτή η ιστορία με τους ψεκασμούς.


Θυμίζω το γνωστότερο και σημαντικότερο απόφθεγμα του Κίσσινγκερ:

    Ελέγχεις το πετρέλαιο; Ελέγχεις κυβερνήσεις

    Ελέγχεις την τροφή; Ελέγχεις πληθυσμούς



Με τους ψεκασμούς και το HAARP, ελέγχεις και τα δυο…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου