Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Μας... τελειώνει και η Κύπρος: Κάνει σχέδια επί χάρτου για Grexit!


ΔΗΛΩΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ασκήσεις επί χάρτου κάνει η κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με το Stockwatch.

Επισήμανε πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, κατέστησε ωστόσο σαφές  πως και ο ελάχιστος κίνδυνος αν υπάρχει, έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων.



Ο πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ELA της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι η κυβέρνηση ήγειρε το θέμα στην ΕΚΤ για μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο.

Τόνισε ότι έθεσε δύο φορές το θέμα στο πλαίσιο συναντήσεων του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Επεσήμανε ωστόσο ότι το θέμα «είναι ευαίσθητο» και δεν επιθυμεί, είπε, η ΕΚΤ να συζητείται δημόσια καθώς, δεν το επιβάλλουν οι κανονισμοί».

Εξήγησε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί επί του θέματος για να μην αποτρέψει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σημειώνοντας ότι ο ELA δεν παρεμποδίζει τις τράπεζες από το να προχωρήσουν στην άντληση κεφαλαίων, καταθέσεων και στη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρόεδρος είπε ότι σύντομα θα επιχειρηθεί η έξοδος της Κύπρου στις αγορές τονίζοντας ότι «θέλουμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τους διεθνείς δανειστές» .

Υπέδειξε ότι «είναι δική μας ευθύνη να εποπτεύουμε την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι το 2015 «η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης με την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επικαλέστηκε τις θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους και παρέπεμψε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σε επίπεδα κάτω του 4%.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου