Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Aνακαλύφθηκε για πρώτη φορά στρατόσφαιρα σε εξωπλανήτη


O Τομ Γουάγκ, ένας 15χρονος έφηβος από τη Βρετανία, ανακάλυψε τυχαία ένα νέο εξωπλανήτη σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη.

Ο 15χρονος βοήθησε έναν καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κιλ, στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας, όταν έκανε την ανακάλυψη.

Η μεγάλη του επιτυχία επιβεβαιώθηκε τώρα, δυο χρόνια μετά. Οι αστρονόμοι των πανεπιστημίων της Γενεύης και της Λιέγης επιβεβαίωσαν με τα τηλεσκόπια τους την ανακάλυψη του εξωπλανήτη WASP-142b στον νότιο αστερισμό της Yδρας. Πρόκειται για έναν μεγάλο αέριο γίγαντα σαν τον Δία, που δεν φαίνεται φιλόξενος για ζωή.

Ο ενθουσιασμένος νεαρός δήλωσε ότι πλέον σκέπτεται σοβαρά να ασχοληθεί με την φυσική, αν και νιώθει λίγο λυπημένος που ο πλανήτης δεν πήρε το όνομά του.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal», έγινε από ερευνητές του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA με επικεφαλής την Κόρι Χέινς, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χάμπλ» και αφορά τον μεγάλο και καυτό εξωπλανήτη WASP-33b, ο οποίος έχει μάζα υπερτετραπλάσια του Δία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου