Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ουρές παντού: Πανικός σε ΑΤΜ, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ


Οι ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ των τραπεζών, στα βενζινάδικα, αλλά και στα σούπερ μάρκετ, εν μέσω πανικού για τις εξελίξεις μετά την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, είναι μια εικόνα που βλέπει κανείς και σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και, κυρίως, στην Αθήνα, ενώ οι ελλείψεις που μπορεί να δημιουργηθούν θα επηρεάσουν αναπόφευκτα ολόκληρη τη χώρα.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες ηλικιωμένοι σχημάτιζαν ουρές έξω από τις τράπεζες, περιμένοντας γεμάτοι ανησυχία τις συντάξεις τους. Το γεγονός, δε, ότι πολλοί διαθέτουν μόνο βιβλιάρια, και όχι χρεωστικές κάρτες, τούς έχει φέρει σε απελπισία και πολλοί έσπευσαν να ενημερωθούν από κάποιον υπεύθυνο πώς μπορούν να πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται για να θα αντεπεξέλθουν στις υποχρέωσεις τους.

Από τις 12 το μεσημέρι, έχουν αρχίσει να μπαίνουν σταδιακά σε λειτουργία όλα τα ΑΤΜ των τραπεζών, καθώς προσαρμόστηκαν στις περιοριστικές ρυθμίσεις κεφαλαίων που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα και μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 6 Ιουλίου.
Ουρές παντού: Πανικός σε ΑΤΜ, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ

Υπενθυμίζεται ότι τα ATM, όπως έχει ανακοινωθεί, θα λειτουργούν με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ανά κάρτα.

Αναφορικά με το πλήθος ΑΤΜ υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 5.500 ΑΤΜ.



Πανικός στα πρατήρια καυσίμων

Την ίδια στιγμή, πανικός επικρατούσε και στα πρατήρια καυσίμων, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει επάρκεια στα καύσιμα.
Ουρές παντού: Πανικός σε ΑΤΜ, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ανακοίνωσαν πως υπάρχει επάρκεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς για αρκετούς μήνες και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αλλά πολλοί πολίτες σπεύδουν και σήμερα να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις πολιτών που εκτός από το αυτοκίνητο ζητούν να γεμίσουν και δοχεία για ώρα ανάγκης.

Η έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών προκαλεί επιπλέον αρρυθμίες σήμερα στην αγορά παρά το γεγονός ότι, όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές της αγοράς, η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη μέσω των αποθεμάτων που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών 90 ημερών αλλά και των εισαγωγών που είναι προγραμματισμένες.

Σε αρκετά πρατήρια τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί, η ζήτηση στα υπόλοιπα που έχουν αποθέματα είναι αυξημένη και το πρόβλημα που προκύπτει είναι οι δυσκολίες των πρατηριούχων στην πληρωμή των παραγγελιών προκειμένου να ανεφοδιάσουν τα πρατήριά τους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά πρατήρια δεν δέχονται πληρωμή με πιστωτικές κάρτες καθώς χρειάζονται ρευστό για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάτι που φέρνει όμως σε αδιέξοδο όσους καταναλωτές δεν διαθέτουν μετρητά. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί με τη σταδιακή λειτουργία των ΑΤΜ αλλά και της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στα ιδιολειτουργούμενα από τις εταιρείες εμπορίας πρατήρια (είναι περίπου 1200 σε όλη τη χώρα) όπου ο ανεφοδιασμός γίνεται μέχρι στιγμής απρόσκοπτα.

Παρά την αυξημένη ζήτηση οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι υπάρχει το φαινόμενο, ορισμένα πρατήρια που πωλούσαν φθηνά (εφόσον φυσικά έχουν καύσιμα) να ανέβασαν τις τιμές κατά 1 - 2 λεπτά το λίτρο, πρόσθεταν ωστόσο ότι το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν περιοριστεί ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτουν καύσιμα.

Σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών επισημαίνει ότι:

Σε σχέση με τη σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο

1. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης επάρκεια καυσίμων στα διυλιστήρια

και ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει ξεκινήσει. Κανένας πανικός δεν δικαιολογείται.

2. Λόγω κλεισίματος των τραπεζών, πολλά πρατήρια αδυνατούν να δεχτούν πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η ΟΒΕ ζήτησε την παρέμβαση της Γ.Γ. Εμπορίου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα από την Κυβέρνηση με τις τράπεζες και για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού.

3. Η ΟΒΕ καταδικάζει τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας και συστήνουμε στους καταναλωτές σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουν υπερβολικές τιμές σε σχέση με τις μέσες τιμές άλλων πρατηρίων, να καταγγέλλουν τα φαινόμενα αυτά στη Γ.Γ. Προστασίας Καταναλωτή στο τηλ. 1520.



Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η ανησυχία για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει η χώρα έχει μεταφερθεί και στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλα καταστήματα τροφίμων, όπου από το Σάββατο παρατηρείται αυξημένη κίνηση.

Υπό τον φόβο των ελλείψεων, οι περισσότεροι καταναλωτές αγόρασαν τρόφιμα πρώτης ανάγκης, όπως λάδι, αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι κ.ά. Η κίνηση το Σάββατο ήταν αυξημένη σε σχέση με τον μεσο όρο κατά 25% - 30%, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες ουρές στα ταμεία.

Παρ' όλα αυτά, προς το παρόν δεν έχουν δημιουργηθεί ελλείψεις στην αγορά. Ο μόνος παράγοντας ανησυχίας, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, είναι η τροφοδοσία των νησιών.

Αυτό που ανησυχεί την αγορά είναι το θέμα των εισαγωγών, είτε πρόκειται για πρώτες ύλες που έρχονται από το εξωτερικό είτε για τελικά προϊόντα, καθώς πιστώσεις πλέον δεν δίδονται και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Ανησυχία και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλμψη

Παροχή ιατρικών υπηρεσιών αφιλοκερδώς καλεί τα μέλη του να παρέχουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), έως και την 6η Ιουλίου, όπου τα τραπεζικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ καλεί και συνιστά στα μέλη του «με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και πίστης στον όρκο του Ιπποκράτη να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον απαιτείται, απέχοντας από τη λήψη οποιασδήποτε ιατρικής αμοιβής, εκδίδοντας μηδενική απόδειξη παροχής υπηρεσιών, τουλάχιστον για το διάστημα έως 6 Ιουλίου».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου