Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση Κίσινγκερ για το ουκρανικό ζήτημα


Ως «θανάσιμο σφάλμα» χαρακτήρισε χθες ο θρύλος της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσιγκερ, την προσπάθεια της Δύσης και της Μόσχας να τραβήξουν την Ουκρανία ολοκληρωτικά προς τη μία ή την άλλη πλευρά. «Η Μόσχα διαδραματίζει ρόλο-κλειδί για την ειρήνη», είπε ο Κίσιγκερ στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα.

«Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πρέπει να κάνουν το παν για να αποφύγουν μια πολιτική εχθρικής αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Κίσιγκερ. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, απάντησε ότι «δυστυχώς πρόκειται για πιθανό σενάριο».

«Δεν θέλω να υπεισέλθω στο θέμα», είπε ενώ συμπλήρωσε: «έχω ήδη δηλώσει ότι το θανάσιμο σφάλμα ήταν ότι κάποιοι σκέφτηκαν ότι μπορούν να τραβήξουν την Ουκρανία ολοκληρωτικά προς τη μία ή την άλλη πλευρά, τη στιγμή που ο ρόλος της δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία».

«Πιστεύετε ότι η Δύση κάνει κάποιο λάθος στον χειρισμό της Ουκρανίας;», ερωτάται ο πρώην υπουργός και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. «Δεν θα έκανα λόγο για λάθος. Αλλά οι χώρες της Δύσης πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ρωσία είναι σημαντική για την ειρήνη στον κόσμο και ότι χρειαζόμαστε τη συνεισφορά της για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως οι περιφερειακές κρίσεις, η ισλαμική τρομοκρατία, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, το κλίμα και η διατροφική ασφάλεια. Από την πλευρά της, η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει τους περιορισμούς που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής» σχολίασε σχετικά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου