Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η άνοδος των μηχανών, εξωγήινοι πολιτισμοί και ο εποικισμός του διαστήματος, με τα μάτια του διάσημου αστρονόμου Μάρτιν Ρις


Η επαφή με εξωγήινους θα επιτευχθεί από νοήμονες μηχανές που θα κινούνται εκτός του ηλιακού μας συστήματος δήλωσε ο βασιλικός αστρονόμος Martin Rees (Μάρτιν Ρις) ο οποίος σε επιστημονική εκδήλωση μίλησε μεταξύ άλλων για την εξέλιξη του ανθρώπου, του μεταανθρώπου, ο οποίος θα είναι αυτός που θα αποικήσει το διάστημα.

Ο 72χρονος επιστήμονας εκτίμησε ότι ένα σήμα από εξωγήινους θα γίνει αντιληπτό από μηχανές και όχι από τους ανθρώπους.

Όπως εξηγεί στο μέλλον η εξερεύνηση του διαστήματος θα γίνεται από μηχανές οι οποίες όχι μόνο θα έχουν αναπτύξει υψηλή νοημοσύνη, αλλά και δεν θα έχουν τους περιορισμούς του ανθρώπινου σώματος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα εγκαταλείψουν τη Γη για να αποικήσουν το ηλιακό σύστημα. Θα πρόκειται για ανθρώπους που θα διψούν για περιπέτεια αλλά θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να ξεκινήσουν έναν νέο πολιτισμό.

Θα πρόκειται όπως επισημαίνει για την αρχή μιας μεταανθρώπινης εποχής.

Ο Martin Rees πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που θα ζουν μακρυά από τη Γη, ωστόσο δηλώνει πεπεισμένος πως οι απόγονοί τους θα χρειασθούν γενετική τροποποίηση.

«Αυτή θα είναι η αρχή της μεταανθρώπινης εποχής γιατί οι άνθρωποι θα εξελιχθούν σε ένα νέο είδος. Προβλέπω ότι στα προσεχή 50 χρόνια όλα τα σώματα του ηλιακού μας συστήματος θα έχουν χαρτογραφηθεί και ανιχνευθεί από μηχανές και στη συνέχεια κάποια από αυτά θα εξερευνηθούν από ανθρώπους» δήλωσε σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αλματώδη άνοδο της βιοτεχνολογίας και προειδοποίησε ότι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ρομπότ θα εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό που θα είναι ικανά να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά μηχανών χωρίς την ανάγκη του ανθρώπου.

«Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να έχουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, ενώ άλλοι πιστεύουν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εγώ προβληματίζομαι από αυτά τα ημιαυτόνομα στρατιωτικά ρομπότ τα οποία θα μπορούν να πυροβολήσουν εναντίον των ανθρώπων» είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου