Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

FT: Η Ευρώπη είναι σε πορεία καταστροφής, ανεξάρτητα από την έκβαση της κρίσης στην Ελλάδα


Η ελληνική κρίση καταδεικνύει σαφέστατα ότι η  ΕΕ ευρίσκεται σε  πορεία   «κατάρρευσης», με το σχέδιο  του  ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος να είναι από την αρχή  καταδικασμένο, γράφουν οι  Financial Times. Ασφαλής οδός  διαφυγής δεν υπάρχει πια , και το μέλλον της  ευρωζώνης τίθεται σε πλήρη αμφισβήτηση , καθώς και η  ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προφανώς,  ο σκοπός το οποίο είχε να «επιτελέσει» η ΕΕ, έφτασε στο τέλος  του και τώρα η ένωση «πρέπει» να αυτοκαταστραφεί προς όφελος της κυοφορούμενης οικονομικής ένωσης Ευρώπης-ΗΠΑ.  Η χώρα μας πιθανότατα επιλέχθηκε για να παίξει τον ρόλο της  «χειροβομίδας» στο σχέδιο αυτό.

Συνεχίζοντας το άρθρο , τονίζει ότι όσο  αφορά την  επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να επιλέξουν τρεις τρόπους: α. να προβούν  σε παραχωρήσεις προς την Αθήνα, β. να επιμένουν στις απαιτήσεις τους,  και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και γ.  να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των απαιτήσεων της Ελλάδος και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με τους Financial Times και τον αρθρογράφο Gideon Rachman, το καθένα από αυτά τα σενάρια ευρίσκεται σε διαβούλευση , αλλά όλα θα οδηγήσουν σε εύλογο διάστημα σε κατάρρευση της ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.

Στην πρώτη επιλογή, λένε οι παρατηρητές,   θα διαγραφεί το ελληνικό χρέος, χωρίς μεταρρυθμίσεις.  Τότε, τις πολιτικές αυτές της άκρατης λιτότητας, θα εγκαταλείψουν  αμέσως   η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Λετονία, αλλά και στον πολιτικό τομέα, από την κατάσταση αυτή θα επωφεληθεί η ριζοσπαστική αριστερά και  (κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Podemos), τονίζει το άρθρο.Κάτι που θα προκαλέσει αθέτηση του σχεδίου που εκτελείται όλα αυτά  τα χρόνια , και το οποίο   θα οδηγήσει  με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση την ευρωπαϊκή ένωση.

Το πρόβλημα δηλαδή των εμπνευστών του άρθρου αυτού είναι να μη σταματήσει  η λιτότητα που μόνο στην χώρα μας έχει «σκοτώσει» χιλιάδες ανθρώπους, φέρνοντας σε απόγνωση εκατομμύρια άλλους σε όλη την ΕΕ.

Μια τέτοια κατάσταση, σύμφωνα με τον αναλυτή Gideon Rachman, θα οδηγήσει σε  μελλοντικές συνόδους κορυφής της ΕΕ, όπου θα παρίστανται   ακροδεξιοί εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι θα επηρεάζουν τον μηχανισμό λήψεως  πολιτικών αποφάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει ο αναλυτής , αμφιβάλλω όχι μόνο για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και για την  ύπαρξη της ίδιας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην  δεύτερη εκδοχή, που αφορά την έξοδο της Ελλάδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό  νόμισμα , η ΕΕ θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης στο εσωτερικό της Κοινότητας, ενδεχομένως μέσω της δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης, τονίζει  ο αρθρογράφος των FT. Ωστόσο, οι πολίτες των σκανδιναβικών χωρών, που  παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα , και  λόγω της αθέτησης της συμβατικής υποχρέωσης από την Ελλάδα, θα κρατήσουν μακριά τα χρήματά τους από μια πιστωτική ένωση ,  που θα εμπεριέχει και  τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης.

Το πολιτικό αποτέλεσμα  μιας πιθανής εξόδου της  Ελλάδος, θα  να είναι μια καταστροφή για την ίδια την χώρα. Η κρίση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, η οποία θα είναι εκτός ευρώ, αλλά θα ανήκει τυπικά ακόμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Από αυτή την άποψη, η Αθήνα θα μπορούσε να εμποδίσει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας . Το άλλο κύριο θέμα των « χορηγών» του δημοσιεύματος είναι οι συνεχείς και αδιάκοπες κυρώσεις στην Ρωσία , με σκοπό την υποδούλωση της.  Στον » δρόμο” αυτόν η Ελλάδα αποτελεί » αγκάθι» στα σχέδια τους.

Στο  τρίτο σενάριο που αφορά το συμβιβασμό ΕΕ και Ελλάδα , ο Ραχμάν τονίζει ότι μόλις και δια βίας θα συγκρατηθεί η κατάσταση σε  μια ισορροπία τρόμου . Αν η κρίση δεν προκαλέσει τώρα « κατάρρευση» , θα ξεσπάσει  σίγουρα στο μέλλον. Επίσης, είναι δύσκολο να αξιολογηθούν αποτελεσματικά και οι προτεινόμενες  μεταρρυθμίσεις , δεδομένων των αδύνατων σημείων του ελληνικού συστήματος,  όπως των πελατειακών σχέσεων και της  έλλειψης ικανότητας της κρατικής διοίκησης .

«Η ελληνική  πάντως κρίση έριξε  φως σε μία πτυχή που αποκαλύπτει ότι το σχέδιο της ευρωζώνης ήταν καταδικασμένο από την αρχή. Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, βλέπουμε ότι τα νομίσματα δεν είναι εξασφαλισμένα σε  ενώσεις κρατών-εθνών ,  οι οποίες  πάντα κατέρρεαν.  Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι το σχέδιο και η δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, από τους  ιδρυτές της Ένωσης , υλοποιήθηκε  σε επικίνδυνο έδαφος χωρίς την παρουσία ασφαλών δρομολογίων διαφυγής»,  καταλήγει ο αναλυτής.

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr και σύμφωνα με το δημοσίευμα , αλλά και τα γεγονότα σε σχέση με την χώρα μας από το 2009 και μετά, καταδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν ενοχοποιήθηκε τυχαία. Η χώρα μας ήταν ο « αδύναμος κρίκος», ο οποίος με την αποχώρηση του από την ένωση αυτή  θα διέλυε τα πάντα, προς όφελος της νέας κυοφορούμενης ένωσης ΗΠΑ και ΕΕ. Επίσης , παράλληλα  θα ευρίσκονταν ο τρόπος να « καταληστευθεί» ο απίστευτος ελληνικός υποθαλάσσιος πλούτος , αλλά και ο πλούτος στο  υπέδαφος , λόγω της ύπαρξης  δεκάδων σπάνιων μετάλλων  . Όλα αυτά, μαζί βέβαια με την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων και Λιμένων, που διαθέτουν τεράστια γεωπολιτική και οικονομική αξία.  Ομιλούμε για το απόλυτο σχέδιο που σχεδιάστηκε πολλά -πολλά χρόνια πριν.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου