Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

"Προφητικό" το Minority Report από το 2002 ή απλώς "προετοιμασία";


Του Τρύφωνα Τιπούρτη 


Ψάρεψα ένα θέμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, και αυτό γιατί αναφέρεται στο πως σχεδιάζουν κάποιοι να γίνεται οι συλλήψεις υπόπτων στο άμεσο μέλλον.

Θυμάστε το έργο  Minority Report  με το Τομ Κρούζ;

Αυτό το έργο παίχθηκε στους κινηματογράφους το 2002. Π ριν από 13 χρόνια δηλαδή  και παρουσίαζε πως θα είναι το μέλλον στο έτος 2054.

Μας έδειχνε για μία αστυνομική υπηρεσία, τη Διεύθυνση Πρόληψης Εγκλήματος όπου και χρησιμοποιούσε τρία ανθρώπινα όντα με μεταφυσικές ψυχικές ικανότητες που είχαν το χάρισμα να προβλέπουν τον χρόνο και τόπο εγκλημάτων κατά ζωής με αποτέλεσμα να επεμβαίνουν και να κάνουν συλλήψεις πριν να συμβούν αυτά.

Ίσως με αυτά που θα σας πω παρακάτω, το 2054 να μην είναι και τόσο μακριά.

Και αυτό γιατί οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην Αμερική φαίνεται να υιοθετούν μία νέα τεχνολογία.

Μία τεχνολογία που περιλαμβάνει λογισμικό αστυνόμευσης μέσω πρόβλεψης αλλά και κάμερες παρακολούθησης προγραμματισμένες για τον εντοπισμό εγκληματικής δραστηριότητας .

Η αστυνομία λοιπόν, σκέφτεται να κάνει χρήση ευφυών καμερών παρακολούθησης εξοπλισμένες με αισθητήρες που μπορούν να προσδιορίσουν ανώμαλη ή ύποπτη συμπεριφορά.

Η τεχνολογία αυτή έχει δοκιμαστεί σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και είναι ήδη αρκετά εξελιγμένη για να προειδοποιεί π.χ. όταν κάποιος αφήνει μια τσάντα αφύλακτη ή όταν ένα αυτοκίνητο κάνει κύκλους επανειλημμένα σε ένα τετράγωνο.

Έτσι οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση αμφισβητήσιμης δραστηριότητας και τοποθετούνται και πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Αρκετές πόλεις έβαλαν δίκτυα παρακολούθησης με αισθητήρες με μικρόφωνα.

Όταν ένας αισθητήρας λαμβάνει έναν ύποπτο θόρυβο, ένα πρόγραμμα υπολογιστή αναλύει τον ήχο και αν μοιάζει με πυροβολισμό και το σημείο προέλευσής του προσδιορίζεται με ακρίβεια λίγων μέτρων.

Ένας άνθρωπος εξετάζει την αναφορά και εφόσον αυτό δικαιολογείται, αποστέλλονται αστυνομικοί στο τόπο μέσα σε περίπου 40 δευτερόλεπτα από τον πυροβολισμό.

 Σε ομοσπονδιακό επίπεδο τώρα, μια πρωτοβουλία που ονομάζεται next generation 911 θα επιτρέπει σε θύματα και μάρτυρες να στέλνουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Άνθρωποι που εμπλέκονται σε καταστάσεις όπως εισβολές σε σπίτια ή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και δεν μπορούν να μιλήσουν ακίνδυνα σε ένα τηλέφωνο, θα μπορούν να ζητούν βοήθεια, και η αστυνομία θα λαμβάνει πολύτιμες εικόνες από το έγκλημα, σε πραγματικό χρόνο. Κάτι που δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή όμως, επειδή το δίκτυο 911 λειτουργεί με αναλογική τεχνολογία από τη δεκαετία του 1970.

Μία παράμετρος του θέματος είναι πως η σύλληψη των υπόπτων μπορεί να γίνει ασφαλέστερη για τους αστυνομικούς χάρη στα λεγόμενα κέντρα εγκλήματος πραγματικού χρόνου, στελεχωμένα από αναλυτές οι οποίοι μπορούν να μεταδίδουν πληροφορίες στους αστυνομικούς για κάποιο έγκλημα που γίνεται, τα ποινικά μητρώα των ανθρώπων που ζουν σε συγκεκριμένη διεύθυνση, λεπτομέρειες της περιοχής αλλά και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από κάμερες παρακολούθησης.

Ακόμη πιο ριζικές αλλαγές αφορούν τις πληροφορίες που θα λαμβάνονται αμέσως μετά από μία σύλληψη.

Τablets εξοπλισμένα με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου υπάρχουν ήδη στο Σαν Ντιέγκο. Το FBI έχει μια γιγαντιαία βάση δεδομένων βιομετρικών πληροφοριών που περιλαμβάνει φωτογραφίες ανθρώπων, πρόσωπα, ίριδες, δακτυλικά αποτυπώματα και παλάμες, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τατουάζ, ουλές και σημάδια.

Όπως βλέπετε το 2054 δεν είναι τόσο μακριά όσο τα 39 χρόνια που απομένουν ακόμη…

Ο Μεγάλος Αδερφός είναι παντού, έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας και αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι για το γενικό κοινωνικό όφελος, ωστόσο δεν θα εκλείψουν τα παρατράγουδα.

Παραβίαση δεδομένων, εκμετάλλευση, στέρηση του προσωπικού απόρρητου και άλλοι κίνδυνοι, θα είναι οι φυσικές παράπλευρες απώλειες.


Ωστόσο αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι πως κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Θεό, να είναι παντογνώστης και αλάθητος.

Αναμφισβήτητα θα υπάρξουν περιπτώσεις λαθών στη πρόβλεψη των εγκλημάτων όπως μας την παρουσιάζουν.

Ότι έχει να κάνει με την τεχνολογία και το διαδίκτυο κάποια στιγμή χακάρεται.
Εξάλλου και στην ίδια την ταινία, το μινόριτι ριπόρτ, η τελευταία πρόβλεψη των προγνωστών με θύμα και… θύτη τον πρωταγωνιστή, ήταν λανθασμένη.

Και φυσικά όταν όλα τα παραπάνω γίνουν προς όφελος της κοινωνίας και όχι με σκοπό την υποταγή αυτής σε περίεργα αλλά προφανή σχέδια.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου