Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Οδεύουμε προς Κατάρρευση της Παγκόσμιας Κοινωνίας!


Με την παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα σε άνοδο, η κοινωνία μας θα μπορούσε να καταρρεύσει το 2040 λόγω των μοιραίων ελλείψεων σε τρόφιμα και της «άνευ προηγουμένου επιδημίας εξέγερσης για τα τρόφιμα», εάν δεν ληφθούν αντίμετρα, προειδοποίησαν οι ερευνητές.Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων και αναλυτές στον τομέα των οικονομικών της αειφόρου ανάπτυξης, κλήθηκαν να αναπτύξουν το χειρότερο σενάριο που απεικονίζει ένα «εύλογο, σχετικά σοβαρό παραγωγικό σοκ που επηρεάζει πολλαπλά βασικά γεωργικά προϊόντα και περιοχές».

Σύμφωνα με μια έκθεση από τους Lloyds του Λονδίνου που προετοιμάστηκε με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, «το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων είναι υπό χρόνια πίεση για να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και η ευαισθησία του σε οξείες διαταραχές επιδεινώνεται από παράγοντες όπως το η κλιματική αλλαγή, την πίεση στο νερό, τη συνεχιζόμενη παγκοσμιοποίηση και την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια».

Οι ερευνητές λένε ότι το σύστημα τροφίμων γίνεται «όλο και πιο ευάλωτο σε οξείες κρίσεις», εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και τις μετατοπίσεις του κόσμου στα καταναλωτικά πρότυπα καθώς οι χώρες αναπτύσσονται. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προβλέπει ότι η παγκόσμια γεωργική παραγωγή θα χρειαστεί να υπερδιπλασιαστεί ως το 2050 για να κλείσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τροφής, αναφέρει η έκθεση, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Ένα σοκ στην παγκόσμια προμήθεια τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απαιτήσεις σε πολλαπλές κατηγορίες ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων (αλλά όχι μόνο) της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, τον πολιτικό κίνδυνο, τη διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ναυτιλίας και αεροπορίας, τη γεωργία, την περιβαλλοντική ευθύνη και την ευθύνη για την αξιοπιστία και ανάκληση των προϊόντων», προειδοποιεί η έκθεση, προσθέτοντας ότι αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την πιθανότητα ένα σοκ στο σύστημα τροφίμων να διαρκέσει για πολλά χρόνια.





Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δρ Aled Jones, δήλωσε στο Insurge Intelligence ότι «βασιζόμενοι στις εύλογες τάσεις του κλίματος και μια συνολική αποτυχία να αλλάξει αυτό πορεία, το παγκόσμιο σύστημα εφοδιασμού τροφίμων θα αντιμετωπίσει απώλειες λόγω φυσικών καταστροφών, καθώς και μια άνευ προηγουμένου επιδημία εξεγέρσεων για τα τρόφιμα».





«Τρέξαμε το μοντέλο εμπρός στο έτος 2040, μαζί με μια συνηθισμένη τροχιά βασισμένη στις τάσεις απραξίας – δηλαδή, χωρίς βρόχους ανάδρασης που θα άλλαζαν την υποκείμενη τάση», είπε.

«Σε αυτό το σενάριο, η παγκόσμια κοινωνία ουσιαστικά καταρρέει, καθώς η παραγωγή τροφίμων πέφτει μόνιμα σε έλλειψη κατανάλωσης», πρόσθεσε ο Τζόουνς.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, χιλιάδες παιδιά στη Βρετανία ωθούνται σε μεγάλη φτώχεια και πείνα, επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να εργαστούν ή να λάβουν τις παροχές της κυβέρνησης. Ερευνητές από το Κέντρο Μετανάστευσης, Πολιτικής και Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λένε ότι τα παιδιά φαίνεται να είναι οι «απόλυτοι χαμένοι», με χιλιάδες να τρέφονται με μόλις £ 1 (US $ 1.57) ανά άτομο ανά ημέρα.

Οικογένειες σε όλη τη Βρετανία αναγκάζονται να περικόψουν τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, είδη ένδυσης και θέρμανση, ως αποτέλεσμα των περικοπών της κυβέρνησης στα επιδόματα τέκνων, με τα χαμηλά εισοδήματα μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο, όπως πάντα. Ο αριθμός των Βρετανών που βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων αναμένεται σύντομα να φθάσει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την Trussell Trust.





Στη Νέα Υόρκη, περίπου 2.600.000 άνθρωποι έχουν πρόβλημα αγοράς τροφής και πρέπει να κάνουν μια τραγική επιλογή μεταξύ της τροφής και των άλλων αναγκών, όπως ενοίκιο, φαρμακευτική αγωγή, τη φροντίδα των παιδιών ή μεταφορά τους, σύμφωνα με την Τράπεζα Τροφίμων της Νέας Υόρκης. Περίπου 17.000.000 ηλικιωμένοι Αμερικανοί έχουν ανάγκη γευμάτων χρηματοδοτούμενων από την κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Government Accountability Office, το 90 τοις εκατό από αυτούς δεν τα λαμβάνει. Περίπου το 83 τοις εκατό των ενηλίκων που έχουν ανάγκη υφίσταται την επισιτιστική ανασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τρίτο των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο (1,3 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως), είναι χαλασμένο ή χαμένο προτού καταναλωθεί από ανθρώπους, προκαλώντας ζημίες ύψους 750 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων, καθώς και σημαντική βλάβη στο περιβάλλον.

Τον περασμένο μήνα η γαλλική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, απαγορεύοντας στα μεγάλα σούπερ μάρκετ να καταστρέφουν απούλητα προϊόντα. Από τώρα και στο εξής θα αναγκάζονται να δωρίζουν τα απούλητα, αλλά ακόμα βρώσιμα αγαθά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή φάρμες. Τα τρόφιμα που έχουν λήξει θα πηγαίνουν σε αγροκτήματα για να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή, ή λίπασμα.

Ο νέος νόμος, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων που καθιερώθηκε στα σχολεία και τις επιχειρήσεις, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας από το Παρίσι για να μειώσει κατά το ήμισυ την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων στη Γαλλία ως το 2025.




hellasforce.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου