Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Οι Κούρδοι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία – Ραγδαίες εξελίξεις


Τέλος στην εκεχειρία που είχαν κηρύξει οι Κούρδοι πατριώτες με το τουρκικό κράτος ανακοίνωσε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK.

«Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το PKK.

Με άλλα λόγια, με ξεκάθαρα λόγια, το PKK βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι το σουλτανάτο του Ερντογάν βρίσκεται πλέον σε εσωτερικό πόλεμο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το Σάββατο ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενάντια σε Τούρκους τζιχαντιστές μέλη στο Ισλαμικό Κράτος και Κούρδους μέλη του PKK θα συνεχιστούν για όσο διάστημα η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλή.

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα μετά τις επιδρομές που πραγματοποίησαν (την Παρασκευή) τουρκικά μαχητικά εναντίον θέσεων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με την Άγκυρα έχει χάσει κάθε νόημα έπειτα από τις επιδρομές.

«Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το PKK.

Την συνέχιση των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η απειλή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον επικεφαλής του στρατού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε από την Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα 590 υπόπτους για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή με τους αντάρτες του PKK.

O πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους το 2012, οι οποίες όμως έχουν ανασταλεί έκτοτε εξαιτίας της καχυποψίας και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, η εκεχειρία κρατούνταν. Τώρα και επισήμως η Τουρκία εισέρχεται σε εσωτερικό πόλεμο (όχι εμφύλιο, αφού οι Κούρδοι δεν είναι Τούρκοι) και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες και ημέρες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου