Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Αδιέξοδο στην Τουρκία: Ο Νταβούτογλου επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης


Νέες εκλογές εν όψει στη γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιστρέφει επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε τέλος και επίσημα χθες σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση πριν τη λήξη της προθεσμίας της εντολής που είχε από το σύνταγμα ως τις 23 Αυγούστου.

Ο Νταβούτογλου επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαν χθες στην Άγκυρα, είπε το γραφείο του προέδρου.

Θεωρητικά, ο Ερντογάν μπορεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όμως ούτε αυτό θεωρείται ικανό να σχηματίσει έναν λειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό πριν τις 23 Αυγούστου.

Εάν περάσει η προθεσμία χωρίς νέα κυβέρνηση, το σύνταγμα της χώρας απαιτεί τη διάλυση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Νταβούτογλου από τον Ερντογάν και τον σχηματισμό ενός προσωρινού κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ κομμάτων που θα οδηγήσει την Τουρκία σε εκλογές εκ νέου το φθινόπωρο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου