Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Σπάει η συμφωνία για την Ελλάδα;


Πολύ δύσκολη έως απίθανη χαρακτηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές την επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών εντός του Αυγούστου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι αποστάσεις είναι ακόμη μεγάλες, ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά και στο ισοζύγιο πληρωμών, ενώ πιο εύκολη χαρακτηρίζεται η σύγκλιση επί των δομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αν και η κυβέρνηση επιμένει στην επίτευξη συμφωνίας-πακέτο κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται πιθανό, ενώ αντιθέτως προκρίνεται το σενάριο για δάνειο γέφυρα, ενδεχομένως με κάποια προαπαιτούμενα, το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή του status quo που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, αλλάζοντας πρακτικά τη φιλοσοφία της συμφωνίας.

Για την ελληνική κυβέρνηση ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελούν οι τράπεζες για τις οποίες απαιτούνται άμεσα 10-12 δισ., ενώ φαίνεται ότι προκρίνεται η πρόταση της προκαταβολής των αναγκαίων κεφαλαίων πριν ολοκλήρωση των stress tests και του AQR ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αντιλαμβανόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε εμπλοκή ώστε να ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό σχέδιο για τεμμαχισμό του δανείου και ουσιώδη αλλαγή των όρων της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, παρεμβαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης με συνέντευξή του στη Real News.

«Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», υποστηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κίνδυνος για Grexit είναι υπαρκτός. Αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».

Το sofokleousin.gr είχε εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις αναδεικνύοντας το σενάριο εμπλοκής των διαπραγματεύσεων, νέων προαπαιτουμένων και ενδιάμμεσου δανείου. Το θέμα επανέφερε χθες  το Reuters αποκαλύπτοντας τον προχωρημένο σχεδιασμό για εκταμίτευση δανείου 24 δισ. για την κάλυψη των βραχυχρόνιων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαμόρφωση των απαραίτητων ισορροπιών που θα οδηγήσουν σε τεμαχισμό της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Πρόκειται, ούτως ή άλλως, για θέση που έχει διατυπώσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προβλέποντας αδυναμία επίτευξης του πολυπόθητου «staff level agreement».

Μέρος του σχεδιασμού αυτού είναι η προκαταβολή δόσης-μαμούθ ύψους 24 δισ., θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών, τα δάνεια-γέφυρα του EFSM και οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ. Αναλυτικά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

- 10 δισ. για τις τράπεζες
- 7,16 δισ. για τα δάνεια γέφυρα του EFSM
- 3,2 δισ. για ομόλογα ΕΚΤ
- 4 δισ. για χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου

Παράλληλα όμως θα απαιτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει νέο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη Δημόσια Διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις αποκρατικοποιήσεις και μεγάλο μέρος από τα φορολογικά, κυρίως τα ζητήματα φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το πακέτο δεν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα συναινέσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα δημοσιονομικά και την ανάληψη δράσεων για το reprofiling του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να καθίσταται προοδευτικά βιώσιμο.

Κομβικό σημείο για την αποδέσμευση κεφαλαίων από το ΔΝΤ είναι πλέον η διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος από τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα για την περίοδο αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου.

Τα προβλήματα

Οι απόψεις διίστανται εντός της ελληνικής κυβέρνησης για μια τέτοια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε τεμαχισμό της ενιαίας συμφωνίας καθώς μπορεί αφενός να απεμπλέκεται το ζήτημα των τραπεζών και να διασφαλίζεται η βραχυχρόνια χρηματοδότηση της χώρας, ωστόσο εκτιμάται ότι ανοίγει κερκόπορτα για αναίρεση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου και οδηγεί σε νέο ναρκοπέδιο όπου οι δανειστές θα εγείρουν διαρκώς νέες απαιτήσεις μεταβάλλοντας ριζικά τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης.

Αν τελικά επικρατήσει το σενάριο της τμηματικής υλοποίησης της συμφωνίας τότε οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ θα μεσολαβεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το σενάριο φαίνεται ότι προκρίνεται από την παλιά τρόικα, ενώ διαφωνίες εκφράζουν στον ESM, όπου εμφανίζονται απρόθυμοι να παραβούν το πρωτόκολλο αλλάζοντας την πολιτική συμφωνία.

Ετσι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο καθώς συνιστούν αλλαγή ουσιωδών παραμέτρων της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής και οι τεχνικοί παράγοντες εμφανίζονται απρόθυμοι να λάβουν τέτοιου είδους αποφάσεις.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου