Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

F.E.M.A: Η μυστική κυβέρνηση


του Harry V. Martin


Το Μάρτη του 2002 ο Μπους ανήγγειλε τη σύσταση μιας σκιώδους κυβέρνησης που θα αναλάμβανε την εξουσία σε περίπτωση που οι συνθήκες του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» θα έκαναν αδύνατη τη λειτουργία τής μέχρι τότε κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα μια «μυστική κυβέρνηση» υπάρχει από την εποχή της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέηγκαν.

Πρόκειται για μια μυστική οργάνωση που επανειλημμένα είχαν προσπαθήσει να την φέρουν στο προσκήνιο με διάφορα προσχήματα (όπως για παράδειγμα αυτό της καταπολέμηση των ναρκωτικών). Ο συγγραφέας του άρθρου, που δημοσιεύουμε εδώ, Harry V. Martin, από το 1995 επισημαίνει τις έκτακτες εξουσίες που ήδη είχαν δοθεί και τους στόχους που υπήρχαν. Μέσα από τον μανδύα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας γίνονται τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του κράτους. Κι όταν αυτά δεν μπορούν να επεκταθούν τότε αναλαμβάνουν οι τρομοκρατικές του υπηρεσίες με διάφορα προσχήματα.

Όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στην Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μπροστά στην σύγχυση και τον πανικό που επικράτησε ανάμεσα στους ιθύνοντες των ΗΠΑ, ήρθε η ώρα της F.E.M.A. Οι διάφορες ανέκφραστες και εγκληματικές φυσιογνωμίες που ξαφνικά ανέλαβαν δράση μετά την 11η Σεπτέμβρη, άγνωστες μέχρι τότε στον κόσμο, ήταν πολύ γνωστές στον κλειστό κύκλο αυτών που έχουν την εξουσία στις ΗΠΑ. Ανέλαβαν λοιπόν τις έκτακτες εξουσίες και οδήγησαν στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν εντός και εκτός αυτού του κράτους. Ο πατριωτικός νόμος που ψηφίστηκε από τον Μπους τζούνιορ αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις προεδρικές εκτελεστικές εντολές που έχουν ήδη εκδοθεί, όπως θα δούμε αμέσως πιο κάτω. Απλά αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα για την επέκταση και εφαρμογή των πιο αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Όσο για το Γκουαντανάμο, το σχέδιο είχε προετοιμαστεί προ πολλού. Σύμφωνα με αυτό προβλεπόταν η εγκατάσταση στρατοπέδων συγκέντρωσης για τον περιορισμό των κατηγορούμενων, χωρίς δίκη.

[σημείωση για την παρούσα δημοσίευση: Το κείμενο γράφτηκε, όπως προαναφέραμε, πριν από 20 χρόνια και οπωσδήποτε από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, θολό και ρυπαρό όπως η εξουσία και η κυριαρχία. Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό πως οι εξουσίες της FEMA, όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται αλλά και έχουν διευρυνθεί.

Ο πρόσφατος θάνατος του Ντέιβιντ Κρόουλυ, (στις 17 Ιανουαρίου 2015 βρέθηκαν τα πτώματα του Ντέιβιντ Κρόουλυ, της συζύγου του Κόμελ και της πενταετούς κόρης τους,  στο σπίτι της οικογενείας. Διαπιστώθηκε, μάλιστα,  πως ο θάνατός τους είχε επέλθει πριν αρκετές εβδομάδες), δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό το συμβάν. Ο Κρόουλυ έγραψε και σκηνοθέτησε το «Γκρίζο Κράτος» (Gray State), μια ημιτελή ταινία για τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, την επιβολή στρατιωτικού νόμου, την υψηλής τεχνολογίας επιτήρηση και τα τσιπ RFID (Radio Frequency Identification = ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων). Πρόκειται για μία ταινία με αναφορά στην FEMA, και τον ρόλο της. Βέβαια, η προσπάθεια των αβανταδόρων της αμερικανικής κυριαρχίας, έχει κατά καιρούς επικεντρωθεί στην κατασκευή κινηματογραφικών ταινιών με σκοπό την προπαγάνδιση του «σωτηρίου έργου» της σε συνθήκες φυσικών καταστροφών, καλλιεργώντας ευνοϊκό έδαφος για την αποδοχή της από τους πληθυσμούς της αμερικανικής, κυρίως, ηπείρου για όσα είναι επόμενο να ακολουθήσουν όταν η κρατούντες αισθανθούν ότι κινδυνεύει η κυριαρχία τους].

***

Κάποιοι άνθρωποι έχουν αναφερθεί σε αυτήν σαν την «μυστική κυβέρνηση» των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για ένα μη εκλεγμένο σώμα που δεν αναμιγνύεται σε δημόσιες αποκαλύψεις, και έχει, σε σημαντικό βαθμό, μυστικό προϋπολογισμό εκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβερνητική αυτή οργάνωση έχει περισσότερη δύναμη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή το κογκρέσο. Μπορεί να αναστείλει νόμους, να μετακινήσει ολόκληρους πληθυσμούς, να συλλάβει και να θέσει υπό περιορισμό πολίτες χωρίς ένταλμα και να τους κρατήσει χωρίς δίκη. Μπορεί ακόμη να κατάσχει ιδιοκτησίες, εφόδια τροφίμων, συστήματα μεταφοράς και να αναστείλει το σύνταγμα.

Δεν είναι μόνο το πιο δυναμικό σύνολο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και δεν δημιουργήθηκε καν κάτω από συνταγματικό νόμο του κογκρέσου. Είναι προϊόν μιας Προεδρικής Εκτελεστικής Εντολής (Presintential Executive Order). Όχι, δεν πρόκειται για το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε για τις κεντρικές μυστικές υπηρεσίες (C.I.A.). Αυτοί οι μηχανισμοί υπάγονται στον έλεγχο του Κογκρέσου. Η οργάνωση ονομάζεται F.E.M.A., (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης).

Η πρωταρχική ιδέα ξεκίνησε στη διάρκεια της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον, έγινε αντικείμενο επεξεργασίας επί Τζίμυ Κάρτερ και απόκτησε ουσιαστική ισχύ με τις προεδρίες των Ρόναλντ Ρέηγκαν και Τζώρτζ Μπούς.

Αρχικός της σκοπός ήταν να εξασφαλίσει την συνέχιση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Είχε επίσης την αποστολή να είναι ένα ομοσπονδιακό συντονιστικό σώμα σε περιόδους φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες και τυφώνες.

Οι φοβερές της δυνάμεις μεγαλώνουν κάτω από την κηδεμονία ανθρώπων όπως του αντισυνταγματάρχη Oliver North και του στρατηγού Ρίτσαρντ Σέκορντ, τους αρχιτέκτονες του σκανδάλου Ιράν-Κόντρας, της λεηλασίας της αμερικανικής οικονομίας και του θεσμού των δανείων.

Στη F.E.M.A. έχει επίσης δοθεί ο έλεγχος των αμυντικών δυνάμεων των πολιτειών. Την παρομοιάζουν με όχλο συχνά θεωρούμενο σαν νεοναζί, ένα πολιτικό στρατό, ο οποίος αντικαθιστά την εθνοφρουρά, σε περίπτωση που αυτή κληθεί να δράσει εκτός των συνόρων.



Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Παρ’ όλο που είναι η πιο ισχυρή οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή της. Όμως έχει διεισδύσει στην προσωπική ζωή των ανθρώπων. Ακόμα και χαρτιά υποθήκης περιέχουν το όνομα της F.E.M.A. στις υποσημειώσεις, στην περίπτωση που η ιδιοκτησία βρίσκεται κοντά σε πλημμυρισμένες πεδιάδες. Είχε έντονη συμμετοχή στην καταστολή της εξέγερσης του Λος Άντζελες το 1992 και το 1989 στο σεισμό Loma Prieta στην παραθαλάσσια περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Κάποια από τα μαύρα ελικόπτερα που μεταδίδουν πληροφορίες για την κυκλοφορία σ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κυρίως στα δυτικά, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Τέξας και Κολοράντο πιλοτάρονται από προσωπικό της F.E.M.A.

Σ’ αυτήν έχει δοθεί η αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση και άλλων καταστάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται πυρκαγιές αστικών δασών, έκτακτα περιστατικά πυρκαγιών, οι συνθήκες που αφορούν τους μετανάστες, οι πολιτικές διαδηλώσεις και σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης για πυρηνικά και τοξικά συμβάντα.

Στις Δυτικές περιοχές των ΗΠΑ έχει πλήρη συνεργασία με το έκτο στράτευμα.

Όπως ήδη αναφέραμε η F.E.M.A. χτίστηκε με σειρά από εκτελεστικές εντολές (διατάγματα).

Μία προεδρική εκτελεστική εντολή συνταγματική ή μη, γίνεται νόμος απλά με την δημοσίευσή της στα ομοσπονδιακά κατάστιχα. Το κογκρέσο παρακάμπτεται. Με το διάταγμα 12148 ιδρύθηκε η F.E.M.A. με σκοπό να επεμβαίνει μαζί με το τμήμα άμυνας για πολιτικούς αμυντικούς σχεδιασμούς και την εύρεση αποθεματικών. Μ’ αυτό τον τρόπο διορίστηκε ένας «έκτακτος τσάρος».

Η οργάνωση αυτή έχει ξοδέψει μόνο το 6% περίπου από τον προϋπολογισμό της για την αντιμετώπιση εθνικών κρίσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μυστικών υπόγειων εγκαταστάσεων με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας της κυβέρνησης σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων που οφείλονται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες.

Το διάταγμα 12656 καθορίζει το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας ως το βασικό σώμα που θα έχει έκτακτες εξουσίες. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυξήσει τις εγχώριες κεντρικές δυνάμεις επιτήρησης των πολιτών, να περιορίσει την ελευθερία κινήσεων μέσα στις Η.Π.Α. και να απομονώνει μεγάλες ομάδες πολιτών.

Η εθνοφρουρά έχει την αρμοδιότητα να κλείσει όλα τα σύνορα και να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και τις εισόδους των λιμανιών.

Παραθέτουμε μερικές εκτελεστικές εντολές που σχετίζονται με την F.E.M.A., οι οποίες μπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία του συντάγματος και του καταστατικού χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα διατάγματα έχουν εκδοθεί τα τελευταία 30 περίπου χρόνια και μπορούν να ενεργοποιηθούν με προεδρική υπογραφή.

Οι εντολές αυτές που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να:

α) καταλαμβάνει όλα τα μέσα μεταφοράς και να ελέγχει τις εθνικές οδούς και τα λιμάνια. (10990).

β) κατάσχει και να ελέγχει τα ΜΜΕ (10995).

γ) καταλαμβάνει όλα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου, πετρελαίου, καυσίμων και ορυχείων (10997).

δ) καταλαμβάνει όλες τις πηγές τροφίμων και τις φάρμες (10998).

ε) επιστρατεύει πολίτες σε τάγματα εργασίας που θα δουλεύουν κάτω από την επίβλεψή της (11000).

στ) αναλάβει όλα τα υγειονομικά, εκπαιδευτικά και ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας (11001).

ζ) καταλάβει όλα τα αεροδρόμια, και αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών (11003).

η) καταλάβει σιδηροδρομικές γραμμές, πλωτά κανάλια, και δημόσιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (11005).

Επίσης: Η 11002 αναθέτει στη διοίκηση των ταχυδρομείων το συντονισμό μιας εθνικής καταγραφής όλου του πληθυσμού.

Η 11004 επιτρέπει στην Υπηρεσία Στέγασης και Χρηματοδότησης την επανατοποθέτηση κοινοτήτων, το χτίσιμο καινούργιων σπιτιών με δημόσιες δαπάνες, τον προσδιορισμό περιοχών προς εγκατάλειψη, καθώς και τον καθορισμό καινούργιων τοποθεσιών εγκατάστασης πληθυσμών.

Η 11051 κάνει ιδιαίτερη την ευθύνη της Υπηρεσίας Εκτάκτου Σχεδιασμού και δίνει την εξουσία να τεθούν όλες οι εκτελεστικές εντολές σε εφαρμογή, σε καιρούς αυξημένης εθνικής έντασης και οικονομικής κρίσης.

Η 11310 δίνει την εξουσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιβάλει τα σχέδια τα οποία προτείνονται στις εκτελεστικές εντολές, να θεσπίσει βιομηχανική υποστήριξη, να εγκαθιδρύσει δικαστικούς και νομοθετικούς συνδέσμους, να ελέγχει τους αλλοδαπούς, να διευθύνει ποινικά και σωφρονιστικά ιδρύματα, να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τον πρόεδρο.

Η 11049 προσδιορίζει τη λειτουργία ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στα ομοσπονδιακά τμήματα και υπηρεσίες, παγιώνοντας 21 διατάγματα, τα οποία εκδόθηκαν στο διάστημα τελευταίων 15 χρόνων.

Η 11921 επιτρέπει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προετοιμασίας Έκτακτων Συνθηκών (Federal Emergency Preparedness Agency) να αναπτύσσει σχέδια ελέγχου πάνω στους μηχανισμούς παραγωγής και διανομής, τις πηγές ενέργειας, τα μεροκάματα, τους μισθούς, τις πιστώσεις και τη ροή του χρήματος σε εμπορικά ιδρύματα σε οποιαδήποτε περίπτωση απροσδιόριστης κατάστασης έκτακτης εθνικής ανάγκης. Καθιερώνει επίσης την αδυναμία του Κογκρέσου να αναθεωρήσει την διακήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.

Η F.E.M.A. έχει διευρυμένες εξουσίες σε κάθε μεριά της χώρας. Ο στρατηγός Φράνκ Σαλζέντο, αρχηγός του τμήματος πολιτικής ασφάλειάς της, δήλωσε σε συμβούλιο το 1983 ότι έβλεπε τον ρόλο της F.E.M.A. «καθοριστικό για την προστασία των προσωπικοτήτων και των κυβερνητικών ηγετών από δολοφονίες, και των πολιτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, από σαμποτάζ ή επιθέσεις, όπως επίσης και σαν εμπόδιο στο να αποκτήσουν ανεπιθύμητες ομάδες επιρροή στην κοινή γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών ή σε παγκόσμιο ακροατήριο σε περιόδους κρίσης».

Οι εξουσίες της F.E.M.A. ενοποιήθηκαν με σαρωτικό διάταγμα του προέδρου Κάρτερ το 1979 με τη συγχώνευση:

α) του νόμου εθνικής ασφάλειας του 1947, που επιτρέπει το στρατηγικό επαναπροσδιορισμό των βιομηχανιών, κυβερνητικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και την ορθολογική οργάνωση των απαιτήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, πηγές και εγκαταστάσεις παραγωγής,

β) το νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή, που δίνει στον πρόεδρο εξουσία για όλα τα ζητήματα της οικονομίας,

γ) το νόμο της 29 Αυγούστου 1916, που παραχωρεί το δικαίωμα στην στρατιωτική διοίκηση, σε περίοδο πολέμου, να επιστρατεύει οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο για τη μετακίνηση στρατεύματος, υλικού ή για όποιο άλλο σκοπό σχετίζεται με έκτακτη κατάσταση, και

δ) το νόμο για τη διεθνή οικονομική εξουσία έκτακτης ανάγκης, που παραχωρεί το δικαίωμα στον πρόεδρο να κατάσχει την ιδιοκτησία μιας ξένης χώρας ή κράτους.



Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ANDREW ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ FEMA

Ο απατηλός ρόλος της F.E.M.A. δεν είχε έρθει στο φως της ευρείας δημοσιότητας μέχρι που ξέσπασε ο τυφώνας ANDREW στην κεντρική Αμερική. Όπως έγραψε ο Russell R. Dynes, υπεύθυνος του κέντρου έρευνας καταστροφών του πανεπιστημίου του Delware, στο «Ο Κόσμος και Εγώ»: «…Το μάτι της πολιτικής καταιγίδας πλανιέται πάνω από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης.»

Τα ΜΜΕ και το Κογκρέσο άρχισαν να εξετάζουν αυτή την υπηρεσία. Αυτό που πρόκυψε ήταν ότι η FEMA ξόδευε δώδεκα φορές περισσότερα για «μαύρες επιχειρήσεις» παρά για να ανακουφίσει περιπτώσεις καταστροφών. Ξόδεψε 1.300.000.000 δολάρια για να χτίσει κρυφά καταφύγια σε όλες τις ΗΠΑ, για την προληπτική διαφύλαξη, κατά τμήματα, της κυβέρνησης σε περίπτωση αναταραχών που προέρχονται από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες. Λιγότερα από είκοσι μέλη του Κογκρέσου, που έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στοιχεία, γνωρίζουν για το ποσό αυτό που ξοδεύτηκε για περιπτώσεις που δεν είχαν σχέση με φυσικές καταστροφές. Αυτά τα εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου δηλώνουν ότι η F.E.M.A. έχει απλώσει μια «μαύρη κουρτίνα» γύρω από τις επιχειρήσεις της. Δουλεύει σε προγράμματα εθνικής ασφάλειας από το 1979, και ο προκάτοχός της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Έκτακτης Ετοιμότητας (F.E.P.A.) έχει ξοδέψει μυστικά κονδύλια εκατομμυρίων δολαρίων πριν την ενσωμάτωσή της με τη F.E.M.A., από τον πρόεδρο Κάρτερ το 1979.

Η F.E.M.A. έχει αναπτύξει 300 ειδικευμένες κινητές μονάδες, οι οποίες έχουν δυνατότητα αυτονομίας για ένα μήνα. Τα οχήματα βρίσκονται σε πέντε περιοχές των Η.Π.Α. Έχουν εκπληκτικά συστήματα επικοινωνίας και το καθένα διαθέτει γεννήτρια που θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει 120 σπίτια, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για να ανακουφίσουν πληγέντες από καταστροφές.

Οι τεράστιες δυνάμεις της μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εύκολα. Για κάθε περίπτωση εσωτερικών ή εξωτερικών προβλημάτων, που πιθανολογείται πως θα προκύψουν, ενεργοποιούνται οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει την δυνατότητα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενεργοποιώντας τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της FEMA. Ο στρατιωτικός νόμος μπορεί να κηρυχτεί κατά τη διάρκεια αυξημένης έντασης εκτός συνόρων, οικονομικών προβλημάτων στις Η.Π.Α., όπως ύφεση, πολιτική αναταραχή, πορείες ή εκτεταμένες συγκρούσεις, όπως αυτές στο Λος Άντζελες, καθώς και σε προβλήματα ναρκωτικών. Αυτές οι προεδρικές εξουσίες έχουν αυξηθεί με τις λεγόμενες Λίστες Εγκλήματος, ιδιαίτερα με τις λίστες του 1991 και 1993, όπου επεκτάθηκε ο περιορισμός των συνταγματικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να κατασχεθούν οι ιδιοκτησίες αυτών που θεωρούνταν ύποπτοι σαν διακινητές ναρκωτικών, καθώς και ατόμων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και δημόσιες διαμαρτυρίες. Με τα ήδη υπάρχοντα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχει την εξουσία να αναστείλει το σύνταγμα και να μεταβιβάσει τις κυβερνητικές αρμοδιότητες στη FEMA, υποδεικνύοντας στρατιωτικούς αρχηγούς για τη διακυβέρνηση του κράτους και των τοπικών κυβερνήσεων. H FEMA σε αυτή την περίπτωση θα είχε το δικαίωμα να διατάξει την κράτηση οποιουδήποτε πιστεύει πως θα λάβει μέρος μόνος ή με άλλους σε πράξεις κατασκοπείας ή σαμποτάζ. Το σχέδιο επίσης παρέχει την εξουσία να εγκατασταθούν στρατόπεδα συγκεντρώσεων για τον περιορισμό των κατηγορούμενων, χωρίς δίκη.

Τρεις φορές, από το 1984 μέχρι το 1995, η F.E.M.A. βρέθηκε στο κατώφλι του να πάρει τον έλεγχο του κράτους. Μία υπό την προεδρία του Ρέηγκαν το 1984 και δύο φορές υπό του Μπους το 1990 και 1992. Αλλά πίσω από αυτά τα σενάρια δεν υπήρχε εμφανής κρίση ώστε να ρισκάρουν στρατιωτικό νόμο. Οι περισσότεροι ειδικοί στο θέμα της F.E.M.A. και του στρατιωτικού νόμου επέμειναν πως η κρίση πρέπει να εμφανιστεί αρκετά επικίνδυνη για τους κατοίκους των Η.Π.Α., για να ανεχτούν ή δεχτούν πλήρη εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Οι τυπικές κρίσεις που χρειαζόντουσαν θα ήταν η απειλή πυρηνικού πολέμου, διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα, μια σειρά εθνικών καταστροφών που θα έχουν έντονη επίδραση στον πληθυσμό, μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομική ύφεση (στην οποία δεκάδες εκατομμύρια θα είναι άνεργοι και χωρίς οικονομικούς πόρους) ή μεγάλη οικολογική καταστροφή.



ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ Η F.E.M.A. ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Τον Απρίλη του 1984 ο πρόεδρος Ρέηγκαν υπέγραψε την προεδρική διάταξη Νο 54, η οποία επέτρεπε στη F.E.M.A. να προχωρήσει σε μια μυστική «άσκηση ετοιμότητας» σε εθνικό επίπεδο με την κωδική ονομασία REX 84. Αυτή είχε σκοπό να εξακριβώσει την ετοιμότητα της F.E.M.A. στο να αναλάβει στρατιωτική εξουσία σε περιπτώσεις «Κατάστασης Εσωτερικής Εθνικής Ανάγκης» με την ταυτόχρονη ανάληψη μιας άμεσης στρατιωτικής επιχείρησης των Η.Π.Α. στην κεντρική Αμερική. Το σχέδιο απαιτούσε τη συμμετοχή μονάδων του αμερικανικού στρατού και της εθνοφυλακής έτσι ώστε να επιβληθεί νομότυπα ο στρατιωτικός νόμος στο εσωτερικό της χώρας. Αυτές οι μονάδες είχαν αποστολή να κάνουν σαρωτικές επιχειρήσεις και να συλλάβουν περίπου 400.000 μετανάστες από την κεντρική Αμερική χωρίς χαρτιά, στις Η.Π.Α. Οι μετανάστες θα μεταφέρονταν σε 10 χώρους συγκέντρωσης που θα δημιουργούνταν σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.

Η άσκηση REX 84 έτυχε ιδιαίτερης κάλυψης και προστασίας ώστε τοποθετήθηκαν μεταλλικές πόρτες ασφαλείας στον 5ο όροφο του κτιρίου της F.E.M.A. στην Ουάσινγκτον. Ακόμη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Πολιτικής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Τμήματος, που είχαν πρόσβαση σε άκρως απόρρητα θέματα ασφαλείας δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο τμήμα αυτό. Μόνο το προσωπικό, που φορούσε ένα ειδικό κόκκινο χριστιανικό σταυρό ή μια καρφίτσα πέτου με τον εσταυρωμένο, μπορούσε να περάσει μέσα. Ο αντισυνταγματάρχης North ήταν υπεύθυνος για την κατάρτιση του σχεδίου, με το οποίο ήταν σφόδρα αντίθετος ο υπουργός δικαιοσύνης William French Smith. Το σχέδιο μιλούσε για αναστολή του συντάγματος, ανάληψη της διαχείρισης της κυβέρνησης από τη F.E.M.A., διορισμό στρατιωτικών αρχηγών για να κυβερνήσουν τη χώρα και τις τοπικές κυβερνήσεις και την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Οι προεδρικές εκτελεστικές εντολές για την υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου ήταν ήδη έτοιμες. Το σχέδιο επίσης περιελάμβανε την περικύκλωση και μεταφορά σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» τουλάχιστον 21 εκατομμυρίων μαύρων Αμερικανών στην περίπτωση μαζικών διαδηλώσεων ή αναταραχής, παρόμοιο με το σχέδιο των ναζί προς τους εβραίους στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.

H δεύτερη φορά που η F.E.M.A. τέθηκε σε ετοιμότητα ήταν το 1990 κατά την διάρκεια της επιχείρησης Desert Storm (Καταιγίδα της Ερήμου). Πριν την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, η F.E.M.A. άρχισε να σχεδιάζει νέα νομοθεσία για να αυξήσει την ήδη τεράστια ισχύ της. Ένα από τα στοιχεία της, που ενσωματώθηκε στο σχέδιο, ήταν το στήσιμο επιχειρήσεων μέσα σε κάθε κράτος ή περιοχή, χωρίς την προηγούμενη άδεια των τοπικών κρατικών αρχών. Τέτοια άδεια ήταν στο παρελθόν απαραίτητη. Το μεγαλύτερο κομμάτι του μηχανισμού που στήθηκε, βασιζόταν στην πρόβλεψη οικονομικής κατάρρευσης του δυτικού κόσμου. Ο πόλεμος με το Ιράκ μπορεί σαν ιδέα να ήταν ένα τέχνασμα ενίσχυσης της οικονομικής πτώχευσης, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να σπρώξει τη δύση σε μεγαλύτερη ύφεση.

Το τρίτο σενάριο ήρθε με τις συγκρούσεις στο Λος Άντζελες (1992), μετά από την κτηνώδη συμπεριφορά προς τον Rodney King. Εάν οι συγκρούσεις εξαπλώνονταν σε άλλες πόλεις, η F.E.M.A. θα εξουσιοδοτούνταν να παρέμβει. Όμως οι μεγάλες συγκρούσεις έγιναν μόνο στην περιοχή του Λος Άντζελες και έτσι αποτράπηκε η πρόφαση της ανταπάντησης με την ενεργοποίησή της.

Στις 5 Ιουλίου 1987, η εφημερίδα Miami Herald δημοσίευσε άρθρο με αναφορές στους νέους στόχους της F.E.M.A. Ο στόχος ήταν να παρακαμφθεί το Σύνταγμα, σε περίπτωση εθνικής κρίσης, όπως πυρηνικός πόλεμος, βίαιος και εκτεταμένος διχασμός ή εθνική αντίσταση σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Ο αντισυνταγματάρχης North ήταν ο αρχιτέκτονας. Η οδηγία Εθνικής Ασφάλειας Νο 52 του Αυγούστου του 1982, αναφέρεται στη «Χρήση Εθνικών στρατευμάτων για να καταπνιγούν ταραχές».

Το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η F.E.M.A. έχει τη δύναμη να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε αστυνομικό κράτος σε καιρό πραγματικής ή επινοημένης κρίσης. Ο αντισυνταγματάρχης North ουσιαστικά ίδρυσε μηχανισμό για δικτατορία. Μόνο η κριτική του υπουργού δικαιοσύνης απέτρεψε την υιοθέτηση των σχεδίων. Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπηρεσία αυτή έχει φάκελο με 22 Εκτελεστικές Εντολές, που περιμένουν την υπογραφή του προέδρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύεται ότι αυτές οι εκτελεστικές Εντολές περιέχουν τη δομή των εννοιών του North και απλά καθυστερούνται από τις κριτικές στις οποίες υποβάλλονται, όμως ποτέ δεν εγκαταλείπονται πραγματικά.

Η κρίση, όπως τη βλέπει σήμερα το κράτος, είναι η κοινωνική αναταραχή. Για γενεές, το κράτος ασχολούνταν με την περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Όμως οι βίαιες και διασπαστικές διαδηλώσεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ ανάγκασαν τον πρόεδρο Νίξον ν’ αλλάξει την κατεύθυνση ενεργοποίησης των δυνάμεων εκτάκτου ανάγκης. Έτσι αντί για καιρό πολέμου, θα ενεργοποιούνται σε καιρό εσωτερικών αναταραχών. Η Diana Raynolds, διευθύντρια προγραμματισμού του κέντρου Edward R. Murrow, συνέπτυξε τους κινδύνους που προέρχονται από τη F.E.M.A. σήμερα και την κοινωνική αντίδραση σε περίπτωση επιβολής στρατιωτικού νόμου για αντιμετώπιση κρίσης από ναρκωτικά:

«Ήταν ο χειρότερος εφιάλτης του James Madison το γεγονός ότι μια ενάρετη κλίκα θα ήταν μια μέρα τόσο ισχυρή που θα σάρωνε τους Συνταγματικούς περιορισμούς, σχεδιασμένους να αποτρέπουν από την τυραννία της κεντρικής εξουσίας, αποκτώντας ειδικά προνόμια και δημιουργώντας μια αυθαίρετη κυβέρνηση πάνω στο άτομο. Αυτοί οι περιορισμοί, οι εξισορροπητικές και ελεγκτικές εξουσίες μεταξύ των τμημάτων και διαστρωματώσεων του κράτους και οι πολιτικές εγγυήσεις, θα είναι οι πρώτες απώλειες μετά την κήρυξη κατάστασης εθνικής ασφάλειας, με πρόσχημα τα ναρκωτικά, με το σχέδιο Πολιτικής Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης ελεύθερο από κάθε δέσμευση. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρχουν και κάποιοι που θα καλωσόριζαν την εμπλοκή του N.S.C. (Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας) στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, πιστεύοντας ότι η αύξηση των κρατικών αστυνομικών δυνάμεων σε επίπεδα εθνικής ασφάλειας, είναι το μοναδικό που απομένει στον πόλεμο με τον εσωτερικό εχθρό της Αμερικής. Εν τέλει, μια κατάσταση εθνικής ασφάλειας πιθανώς θα ήταν μια ανακούφιση γι’ αυτούς, των οποίων η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής έχουν μειωθεί από τα ναρκωτικά ή από την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Και καθώς η κοινή γνώμη παρακολουθεί την αύξηση του χάους των θεσμών και την κοινωνική παρακμή, μπορεί να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το ύστατο κόστος: μια Αμερική ελεύθερη από ναρκωτικά, με αντάλλαγμα 200 χρόνια δημοκρατίας».

Οι πρώτοι στόχοι της F.E.M.A., σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, θα είναι οι Ισπανόφωνοι και οι μαύροι. Οι εντολές της γι’ αυτούς είναι να περικυκλωθούν και να απομονωθούν. Φορολογούμενοι που διαμαρτύρονται, διαδηλωτές ενάντια στην κυβερνητική στρατιωτική επέμβαση έξω από τα σύνορα των Η.Π.Α. και άνθρωποι που διατηρούν όπλα στα σπίτια τους είναι επίσης στόχος. Η επιχείρηση «Δούρειος Ίππος» είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να μαθαίνει την ταυτότητα ενδεχομένων αντιπάλων του στρατιωτικού νόμου. Το πρόγραμμα προσελκύει τους ενδεχόμενους διαδηλωτές σε δημόσιες συζητήσεις πλαισιωμένες από έναν «ήρωα» των ανθρώπων, που υπερασπίζεται την εκπαίδευση επιβίωσης. Η λίστα των ονομάτων, η οποία συγκεντρώνεται σε τέτοιες συναντήσεις και συλλαλητήρια, καταχωρείται στα κομπιούτερ και όσοι περιλαμβάνονται σ’ αυτή γίνονται στόχος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη και το Κογκρέσο δεν μπορεί να αναθεωρήσει μία πράξη στρατιωτικού νόμου μέχρι και έξι μήνες από τη κήρυξή της. Για πρώτη φορά στην Αμερικανική ιστορία, οι εξουσίες της μιας κυβέρνησης δεν μεταφέρονται από το ένα εκλογικό σώμα στο άλλο, αλλά το σύνταγμα, αυτό καθ’ αυτό, αναστέλλεται.

Τα σενάρια ενεργοποίησης της F.E.M.A. βρίσκονται γενικότερα στη σημερινή κοινωνική κατάσταση: κατάρρευση της οικονομίας, πολιτική αναταραχή, προβλήματα ναρκωτικών, τρομοκρατικές επιθέσεις, και υποστηρικτές ενάντια στην Αμερικανική επέμβαση σε ξένη χώρα. Όλες αυτές οι προτάσεις υπάρχουν, και θα μπορούσε να είναι μόνο θέμα χρόνου όπου κάποιο από αυτά τα σενάρια θα προβληθεί σαν πρόσχημα αναγκαιότητας ενεργοποίησης της F.E.M.A. Και τότε θα είναι πολύ αργά, γιατί με την υπηρεσία αυτή δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διαφύλαξης της συνταγματικής εξουσίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου