Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

O νεότερος γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν ζητά επιθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ


Ο «πρίγκιπας του Τρόμου» ετοιμάζεται να πάρει τα…ηνία της Αλ Κάιντα
 


Το όνομα του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει συνδεθεί με τις πιο «μαύρες σελίδες» της σύγχρονης ιστορίας και για ορισμένους αποτελεί…συνώνυμο της τρομοκρατίας και του φόβου.

Η είδηση του το 2011 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του αμερικανικού στρατού «Τζερόνιμο» έγινε δεκτή με ανακούφιση από την παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Πέντε χρόνια μετά από το θάνατό του, ο νεαρότερος γιος του αρχηγού της Αλ Κάιντα έκανε την εμφάνισή του και απειλεί ότι θα συνεχίσει το έργο του πατέρα του. Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, γνωστός και ως «Πρίγκιπας του Τρόμου», έκανε πρόσφατα την επανεμφάνισή του σε ηχητικό μήνυμα, στο οποίο προτρέπει τους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα να μεταφέρουν τον πόλεμο από τη Καμπούλ, τη Γάζα και τη Βαγδάτη στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ.

Στο ηχητικό μήνυμα, το οποίο διακινήθηκε από τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης μέσω Twitter, ο Χαμζά αναφέρει ότι είναι «χρέος» των μελών της Αλ Κάιντα να προχωρήσουν σε επιθέσεις ανά τον κόσμο και προέτρεψε όσους βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δύσης να προχωρήσουν σε επιθέσεις –ακόμα και ολομόναχοι.

Σύμφωνα με το BBC, το μήνυμα ηχογραφήθηκε πριν τον εορτασμό του Ραμαζανιού τον Ιούνιο αλλά δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο πολύ πρόσφατα.

Το τελευταίο διάστημα, ο Χάμζα είχε αναλάβει επικουρικό ρόλο στην οργάνωση αλλά ποτέ δεν είχε αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες. Η απόφασή της Αλ Κάιντα να τον επαναφέρει στο προσκήνιο τώρα κάνει ειδικούς ασφαλείας να ανησυχούν, καθώς εικάζουν ότι τα ανώτερα στελέχη έχουν αρχίσει να τον προετοιμάζουν για να αναλάβει τα «ηνία».

Η ακριβής ηλικία του Χάμζα δεν είναι γνωστή αλλά υπολογίζεται ότι διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του.

Το 2011, το ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Jazeera έφερε στο φως βίντεο που έδειχνε τον Χάμζα στο πλευρό του Οσάμα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μαχητές από το Αφγανιστάν. Έγγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν μετά το θάνατό του δείχνουν ότι εκπαίδευε τον νεότερο γιο του για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Αλ Κάιντα. Παρά τα χρόνια που πέρασαν μακριά ο ένας από τον άλλο, τα γράμματα που έστελνε ο Χάμζα στον πατέρα του αποδεικνύουν ότι υπήρχε βαθιά σχέση αγάπης ανάμεσα στους δύο.

«Αγαπημένε μου πατέρα, με χώρισαν από εσένα όταν ήμουν ακόμα μικρό παιδί, ούτε καν 13 ετών, αλλά είμαι μεγαλύτερος τώρα και έχω γίνει άντρας» έγραψε ο Χάμζα σε μια από αυτές τις επιστολές, και συνέχισε: «Αυτό που πραγματικά με κάνει να στεναχωριέμαι είναι ότι οι λεγεώνες των Μουτζαχεντίν προχωρούν και εγώ δεν έχω ακόμα καταφέρει να συμμετάσχω στον αγώνα».

Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι και η μητέρα του Χάμζα τον είχε προτρέψει να ακολουθήσει στα «βήματα» του πατέρα του. Το μόνο που μένει, λοιπόν, να αποδειχτεί είναι εάν ο νεαρός «Πρίγκιπας του Τρόμου», σκοπεύει όντως να συνεχίσει το έργο του Οσάμα μπιν Λάντεν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου