Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ποιος προκάλεσε το μακελειό στην Τουρκία; - Ποιοι είχαν το κίνητρο να συνεχιστεί ο πόλεμος των Κούρδων με την Άγκυρα;


ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ "ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ" ΣΥΘΕΜΕΛΑ

 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου


Mετά το μακελειό που έγινε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα και έχει στοιχίσει μέχρι αυτή τη στιγμή την ζωή σε 86 ανθρώπους όλοι αναρωτιούνται ποιος το προκάλεσε και κρύβεται πίσω από αυτό.

Λίγες ώρες πριν από τις φονικές εκρήξεις στην Άγκυρα είχε προηγηθεί μια δήλωση ενός πρώην Αρχηγοού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο οποίος ανήκε στο πρότερο κεμαλικό σύστημα που κυριαρχούσε στην χώρα,από τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγκ:

"Ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος θα γίνει πραγματικότητα στο μέλλον".

Συνεχίζοντας την δήλωσή του αυτή ο Μπασμπούγκ αναφέρει ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη χώρα και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν σε Τουρκία και Συρία (προφανώς θα είναι διαφορετικό από το Κουρδιστάν αμερικανικών συμφερόντων που έχει δημιουργηθεί de facto όπως φαίνεται στο Ιράκ και το ελέγχει η οικογένεια Μπαρζανί).

Ο πρώην Αρχηγός πιστεύει ότι η Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την δημιουργία κουρδικού κράτους στη ΝΑ Τουρκία θα πρέπει σύντομα να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό στρατό.

Ο Ι.Μπασμπούγκ άσκησε τα καθήκοντα του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την διετία 2008-2010.

Η δήλωσή του έχει σημασία για δύο λόγους: Πρώτον επειδή είναι κεμαλιστής, και δεύτερον επειδή έλαβε χώρα χρονικά λίγο πρι το φονικό χτύπημα.

Το κεμαλικό καθεστώς σαφέστατα θέλει έναν αποδυναμωμένο Ρ.Τ.Ερντογάν προκειμένουν να ανακάμεψει και να μπορέσει να τον εκδιώξει από την εξουσία λόγω της δυσαρέσκειας που θα πρκληθεί από μια συνεχιζόμενη αιματηρή σύγκρουση με τους Κούρδους.

Το κεμαλικό καθεστώς κάποτε ετύγχανε της εύνοιας και των ΗΠΑ, μέχρι που  αποφάσισαν να προωθήσουν τον τότε αγαπητό Ρ.Τ.Ερντογάν στα πλαίσια προώθησης τους μετριοπαθούς Ισλάμ στις μουσουλμανικές χώρες.

Αυτό βέβαια όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκονταν υπό τον έλεγχο τους εν ΗΠΑ διαβιούντα δυτικόφιλου ιμάμη Φ.Γκιουλέν. Όταν οι δεσμοί τους διερρήχθησαν και ο Ρ.Τ.Ερντογάν έγινε ανεξάρτητος πλέον με στόχο να κάνει την Τουρκία μια περιφερειακή δύναμη με ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος, οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι πρέπει να σταματηθεί με κάθε κόστος (by any means necessary).

Λογικό κάποιες υποψίες να πέφτουν και στο αμερικανικό "βαθύ κράτος" καθώς ΗΠΑ και Τουρκία είναι οι μόνες χώρες στον πλανήτη που είθισται να χαρακτηρίζονται με την ύπαρξη στο εσωτερικό τους ενός "deep state".

Οι Αμερικανοί όπως ειπώθηκε δεν θέλουν τον Ερντογάν στην εξουσία, αλλά από την στιγμή που ο τουρκικός λαός τον κρατάει στην εξουσία ότι και να γίνει τότε επιθυμούν να μικρύνει η Τουρκία του Ερντογάν.

Δεν θέλουν να έχει τέτοια εξουσία, τέτοιο ειδικό βάρος, και προπαντώς να έχει ανεξάρτητη και δικής σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική-γεωπολιτική.

Ας δούμε τους άμεσα εμπλεκόμενους:

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μόνο αν ήταν παλαβός θα ήθελε έν αχτύπημα σνα το σημερινό που πολύ πιθανό να προκαλέσει "total war" με τον κουρδικό πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων που διαβιούν στην Τουρκία. Όλα ξεκινάνε από σημδιακά και έντονα γεγονότα.

Δεν είχε κανένα κίνητρο να το κάνει και κανένα απολύτως όφελος τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Του στοίχισε η σκληρή του στάση με τους Κούρδους και είχε δει ότι η σύγκρουση δεν θα τελείωνε νικηφόρα για αυτόν και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ας δούμε και τους Κούρδους. Στην Τουρκία ο Νταβούτογλου μίλησε για κουρδική προβοκάτσια. Όμως αυτά μεταξύ των Κούρδων δεν κρύβονται, μαθαίνονται,πολύ δύσκολα η ηγεσία του ΡΚΚ θα την "γλύτωνε" με κάτι τέτοιο.

Αναντινάχτηκαν αθώοι άνθρωποι, έγινε πραγματική σφαγή.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην 'Αγκυρα, ο αρχηγός του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή,  οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή "δίκαιων εκλογών" στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Όποιος λοιπόν το προκάλεσε αυτό ήθελε να ανακληθεί η απόφαση του ΡΚΚ για κατάπαυση του πυρός η οποία αν και ανακοινώθηκε μετά την έκρηξη σαν απόφαση είχε παρθεί νωρίτερα και φυσικά "κάποιοι" το γνώριζαν.

Το σίγουρο είναι ότι οι Κούρδοι ως λαός είναι πιο οργισμένοι από ποτέ, και πολύ πιθανόν να πιέσουν πλέον οι ίδιοι οι κουρδικοί πληθυσμοί το ΡΚΚ και το κουρδικό κόμμα για να αποκτήσουν αυτοδιάθεση, και επιτέλους μετά από χιλιάδες χρόνια ύπαρξης δικό τους κράτος.

Πάντως το κλίμα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μόνο ομαλό δεν θα είναι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου