Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Βατικανό Inc.: Οι business της Καθολικής Εκκλησίας


Πώς η Καθολική Εκκλησία είναι ίσως η μεγαλύτερη επιχείρηση στον πλανήτη. Η λίστα με όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε


Η Καθολική Εκκλησία είναι ο πνευματικός οίκος 1,1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, είναι και μια μεγάλη επιχείρηση που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια.


Ιδού πώς βγάζει χρήματα:


1. Η Τράπεζα του Βατικανού διαθέτει στοιχεία ενεργητικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Τράπεζα του Βατικανού, η οποία διαθέτει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων και περιπτώσεων διαφθοράς από την ίδρυσή της το 1942. Ο Πάπας Βενέδικτος ξεκίνησε μια διαδικασία κάθαρσης και ο Φραγκίσκος συνεχίζει το έργο του.

Οι λογαριασμού της Τράπεζας του Βατικανού υποτίθεται ότι πρέπει να ανήκουν μόνο σε κατοίκους της Πόλης του Βατικανού και σε προσωπικό της εκκλησίας. Όμως, σύμφωνα με τον ερευνητή Τζέραλντ Πόσνερ, αυτοί οι λογαριασμοί δίδονταν σε ισχυρούς Ιταλούς αξιωματούχους που επιζητούσαν να στοιβάζουν χρήματα χωρίς να πληρώνουν φόρους.

Η τράπεζα έκλεισε περίπου 4.000 λογαριασμούς για να ξεριζώσει τη διαφθορά από τους κόλπους της, αλλά ακόμα έχει πολλά να κάνει προς την κατεύθυνση της διαφάνειας.



2. Το Βατικανό διέθετε στοιχεία ενεργητικού αξίας πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ εκτός των ισολογισμών του

Το Βατικανό είναι μια διαφορετική οντότητα από την Τράπεζα του Βατικανού και πέρασε τη δική του φάση κάθαρσης πέρυσι.

Όταν δημοσίευσε την ετήσια οικονομική του έκθεση για το 2014 φέτος τον Ιούλιο, το Βατικανό είπε ότι κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στους ισολογισμούς.



3. Η Καπέλα Σιξτίνα ενοικιάζεται (περίπου!)

Τον Οκτώβριο του 2014, η Καπέλα Σιξτίνα ενοικιάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της – στην αυτοκινητοβιομηχανία Porsche.

Σαράντα θαυμαστές της Porsche πλήρωσαν 5.900 δολάρια ο καθένας για να παρευρεθούν σε ένα γκαλά εκεί, στα πλαίσια του πρότζεκτ Art for Charity υπό την αιγίδα του Πάπα Φραγκίσκου.

Βέβαια, παρόλο που τα χρήματα πράγματι άλλαξαν χέρια, το Βατικανό επιμένει ότι δεν νοικιάζει τον χώρο: «Η Καπέλα Σιξτίνα δεν μπορεί να ενοικιαστεί επειδή δεν είναι εμπορικός χώρος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Πάολο Νικολίνι.



4. Πόσο κοστίζει να γίνεις άγιος;

Δεν είναι φτηνό να κάνεις έναν ιερέα άγιο. Η εκκλησία Our Lady of Victory στην Νέα Υόρκη έχει συγκεντρώσει πάνω από 250.000 δολάρια σε μια προσπάθεια αγιοποίησης του πρώην ιερέα της, Πατέρα Νέλσον Μπέικερ.

Τα χρήματα καλύπτουν την έκδοση υλικού σχετικά με τον Μπέικερ, κάρτες προσευχής, την επικοινωνία μεταξύ της εκκλησίας και του Βατικανού, έξοδα επισκέψεων στη Ρώμη, και την αμοιβή δικηγόρου.

Η σχετική αίτηση έγινε δεκτή από το Βατικανό το 2011 αλλά η εκκλησία πρέπει να αποδείξει ότι ο Μπέικερ έκανε θαύματα.



5. Ο τουρισμός στην Πόλη του Βατικανού έχει τριπλασιαστεί υπό τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο τουρισμός υπό τον Πάπα Φραγκίσκο έχει τριπλασιαστεί από τότε που αυτός αντικατέστησε τον Πάπα Βενέδικτο τον Μάρτιο του 2013.

Πάνω από 12 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν σπεύσει στο Βατικανό για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις στις οποίες εμφανίζεται ο Πάπας Φραγκίσκος. Και αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνουν εκείνους που πήγαν σε εκδηλώσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο εκτός Βατικανού – μιλάμε για άλλους 13 εκατομμύρια ανθρώπους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου