Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Καταγγελία Αυστριακού βουλευτή: «Η αμερικανική NSA, με γερμανική βοήθεια, παρακολουθούσε τηλέφωνα σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας»


Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες στη Σλοβενία, στη Σερβία, στην Κροατία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης με κωδικό όνομα «Eikonal», υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων στην αυστριακή Βουλή, Πέτερ Πιλτς.

Η NSA, με τη βοήθεια της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και το γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, υλοποίησαν το 2005-2008 δοκιμαστική επιχείρηση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ως μέρος της μυστικής επιχείρησης Eikonal, στόχος της οποίας ήταν ανάλυση και φιλτράρισμα του περιεχομένου τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών λόγω τρομοκρατικών απειλών, εξήγησε ο Πέτερ Πιλιτς στον σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό POP TV.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες υποκλέπτονταν στο πλαίσιο της απόρρητης επιχείρησης, με την οποία οι ΗΠΑ εξέταζαν πόσα δεδομένα πολιτών μπορούσαν να συλλέξουν και τι μπορούσαν να μάθουν από αυτά, μετέδωσε ο σλοβενικός τηλεοπτικός σταθμός στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Όλες οι κλήσεις από τη Λιουμπλιάνα προς τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ κατέληγαν στη Φρανκφούρτη, έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους επικοινωνίας στον κόσμο, καταγράφονταν και αποστέλλονταν στα κεντρικά γραφεία της BND στην Πούλαχ. Στη συνέχεια προωθούνταν στο Μπαντ Έιμπλινγκ στη Γερμανία, όπου όλες οι κλήσεις αναλύονταν από τους Αμερικανούς.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου