Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Κλείστε την Ισλαμικό Κράτος Α.Ε.


Το τι σημαίνει για ένα ευρωπαϊκό έθνος και μέλος του ΝΑΤΟ να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μιας απάτριδος τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ένα ενδιαφέρον και σημαντικό ζήτημα, που έγινε επιτακτικό μετά τη βάρβαρη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι. Καθώς, όμως, η Ευρώπη και η Δύση ζυγίζουν τη στρατιωτική και πολιτική τους αντίδραση, θα πρέπει να βρουν τρόπο να επωφεληθούν από μια απλούστερη στρατηγική: ακολουθώντας το δρόμο του χρήματος.

Το Ισλαμικό Κράτος δείχνει την υπεροχή του στη συγκέντρωση μετρητών. Αντλεί έως και 10 εκατ. δολάρια μηνιαίως από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αποκομίζει επίσης κέρδη από τα λύτρα που συλλέγει για αιχμάλωτους, από την πορνεία και από την λεηλασία και πώληση αρχαιοτήτων. Και ειδικεύεται στο να "ξεζουμίζει" τους ντόπιους με εκβιασμούς και φόρους.

Αυτή η λεηλασία προσφέρει στην οργάνωση πολλά πλεονεκτήματα. Της παρέχει τη δυνατότητα να πληρώνει τους μαχητές της περισσότερο από ό,τι οι αντίπαλες τρομοκρατικές φατρίες, ενώ -σε αντίθεση με τους πρώην συναδέλφους τους στην αλ-Κάιντα- οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δεν χρειάζεται να στηρίζονται σε ξένους ευεργέτες ή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η οργάνωση μπορεί επίσης και χρηματοδοτεί ένα βασικό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να παγιώνει την εξουσία της στις περιοχές που θέτει υπό έλεγχο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους απαιτεί την άσκηση οικονομικών πιέσεων, μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις.

Υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις. Ο αμερικανικός στρατός βομβαρδίζει τις πετρελαιοπηγές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία και καταστρέφει τα φορτηγά που χρησιμοποιεί η οργάνωση για το λαθρεμπόριό της, πλήττοντας την κερδοφορία της. Επίσης, πολλοί από τους οικονομικούς υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν επιβαρυνθεί από κυρώσεις. Οι διεθνείς προσπάθειες να εντοπιστεί και να ανακοπεί η ρευστότητα του ΙΚ –όπως η ομάδα εργασίας Counter-ISIL Finance Group- εμφανίζουν με τη σειρά τους σημάδια προόδου.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά άλλα βήματα που θα βοηθούσαν πολύ. Καταρχάς οι χώρες πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν λύτρα στο Ισλαμικό Κράτος και να ενθαρρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν το ίδιο. Οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να συντονίζουν καλύτερα τις έρευνές τους πάνω στους μεσάζοντες οι οποίοι διευκολύνουν τις πωλήσεις πετρελαίου. Οι τράπεζες και οι οίκοι δημοπρασιών πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση για να σταματήσουν το εμπόριο των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί. Οι γειτονικές χώρες -κυρίως η Τουρκία- χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να ανακόψει τη ροή του παράνομου χρήματος και εμπορευμάτων, μέσω του Ιράκ και της Συρίας. Και η κεντρική τράπεζα του Ιράκ πρέπει να βάλει όρια στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που διοχετεύουν αμερικανικά δολάρια στο Ισλαμικό Κράτος και τους συνεργάτες του.

Το σύστημα επέκτασης μέσω εκφοβισμού που χρησιμοποιεί η οργάνωση αποτελεί ένα πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα. Η "απενεργοποίησή" του απαιτεί την εξασθένιση του ελέγχου που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος στους τοπικούς πληθυσμούς μέσω αεροπορικών επιθέσεων, την μείωση της στήριξης της οργάνωσης μεταξύ των δυσαρεστημένων Σουνιτών και τη σταθεροποίηση της γύρω περιοχής μετά από πολλά έτη βάναυσων πολέμων. Με άλλα λόγια, απαιτεί μια συνολική στρατιωτική και πολιτική λύση -και οι ολοκληρωμένες λύσεις δεν αφθονούν στη Συρία αυτές τις μέρες.

Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ εξακολουθεί να είναι σε θέση να προκαλεί μεγάλη ζημιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τους ίδιους ρυθμούς συγκέντρωσης κεφαλαίων. Επιχειρεί να ανοίξει πόλεμο σε πολλά μέτωπα και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο τζιχάντ, την ίδια στιγμή που έχει αναλάβει να μαζεύει τα σκουπίδια, να καλύπτει τις λακκούβες και να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατομμύρια άτομα. Η επικράτειά του είναι οικονομικά εξαντλημένη. Και τώρα που οι άλλες χώρες αρχίζουν να κινούνται πιο επιθετικά για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησής του Ισλαμικού Κράτους, η ημέρα της αναμέτρησης διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Bloomberg View
Πηγή Capital



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου