Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Το Ισλαμικό κράτος θα καταστραφεί εφόσον συνασπισθούν Ευρώπη- ΗΠΑ- Ρωσία


H ώρα των αποφάσεων για τις χώρες που προκάλεσαν το πρόβλημα. Ποιος είναι ο δρόμος για την οριστική εξόντωση του ISIS;
 


γράφει ο Χάρης Παυλίδης


Η ολοκληρωτική καταστροφή του Ισλαμικού κράτους και η εξόντωση του ISIS θα επιτευχθεί εφόσον η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνασπισθούν εναντίον του συνδράμοντας την κυβέρνηση του Άσαντ.

Μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί ασφαλής η Ευρώπη και ταυτόχρονα μόνο έτσι μπορεί να διασφαλίσει τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εκ του αποτελέσματος  αποδεικνύεται ότι η αντιμετώπιση του ISIS ήταν λανθασμένη.

Το γεγονός ότι υποτιμήθηκε η κρατική οντότητα του ISIS, ενώ τα στοιχεία που είχαν οι υπηρεσίες πληροφοριών έδειχναν ένα κράτος ισχυρότερο από πολλά μέλη του ΟΗΕ, με οργανωμένο στρατό και υποδομές, ενισχύει την άποψη ότι θα είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα στην περίπτωση που εγκαίρως είχε κατανοηθεί από την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, η ισχύς των τρομοκρατών.

Είναι προφανές ότι οι ευθύνες των δυτικών χωρών, πρωτίστως των ΗΠΑ και δευτερευόντως των ευρωπαϊκών, είναι μεγάλες. Η "Αραβική Άνοιξη" απέβη εφιάλτης του οποίου οι διαστάσεις έχουν καταστεί πλέον  ανεξέλεγκτες. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να διορθωθεί το πρώτο λάθος, διέπραξαν και δεύτερο αφήνοντας τους τζιχαντιστές να αποκεφαλίζουν αθώους ανθρώπους, να εξοντώνουν ολόκληρα χωριά σφαγιάζοντας γυναικόπαιδα και να καταστρέφουν ανενόχλητοι μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Οι ΗΠΑ ενώ θα μπορούσαν να επέμβουν, φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν για συνεργασία με το καθεστώς του Άσαντ, απέφυγαν να συνεργασθούν με τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.  

Η τραγωδία του ρωσικού αεροσκάφους, που σημειωτέον ήρθε μετά τους ρώσικους βομβαρδισμούς, αλλά και το μακελειό στο Παρίσι, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο τρόπος και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της τρομοκρατίας του Ισλαμικού κράτους δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Αντιθέτως ενθάρρυναν τους τζιχαντιστές να χτυπήσουν μέσα στη καρδιά της Ευρώπης προκαλώντας ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος. Συνεπώς η μόνη ρεαλιστική απάντηση, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι η αεροπορική συνεργασία ΗΠΑ και Ρωσίας και η παροχή βοήθειας στις συριακές δυνάμεις. Με δεδομένο πλέον ότι οι Αλεβίτες κυριαρχούν στο στρατό και στον κρατικό μηχανισμό, αναπόφευκτα πρέπει να στηριχθεί ο Άσαντ, αφού σε αντίθετη περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι το κενό θα καλυφθεί από τον  ISIS και τα παρακλάδια της Αλ Κάϊντα.

Η επιμονή στο λάθος, προκειμένου να μη πληγεί το γόητρο των χωρών που το διέπραξαν, καθιστά αναπόφευκτη τη σύγκρουση με το Ισλαμικό κράτος. Μια σύγκρουση όμως που πρέπει να έχει τη μορφή αεροπορικών βομβαρδισμών και ταυτόχρονα την αποτελεσματική βοήθεια των συριακών και ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος.




*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου