Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Οι «θερμές ζώνες» του 2016: Πού αναμένονται πόλεμοι, τρομοκρατία και εντάσεις το ερχόμενο έτος


Τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής όσον αφορά στις εστίες έντασης που αναμένονται διεθνώς μέσα στο 2016 περιγράφει σε ανάλυσή του το CFR (Council on Foreign Relations- Preventive Priorities Survey).

Όπως αναφέρεται, κορυφαία προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η αποφυγή/ αποτροπή περαιτέρω κλιμακώσεων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας- που για τις ΗΠΑ έχει πλέον αντικαταστήσει τις συγκρούσεις στο Ιράκ ως ο υπ'αριθμόν 1 προβληματισμός.

Η συγκεκριμένη μελέτη επιδιώκει την αξιολόγηση συγκρούσεων βάσει της πιθανότητας «έκρηξης» ή κλιμάκωσης και των επιπτώσεών τους στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, προέκυψαν συνολικά 11 προτεραιότητες στις οποίες θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή (με «προληπτικό» προσανατολισμό) μέσα στο 2016. Οι «θερμές ζώνες»/ λόγοι ανησυχίας για το 2016 έχουν για τις ΗΠΑ ως εξής:

    -Κλιμάκωση του συριακού εμφυλίου
    -Μεγάλης κλίμακας επίθεση (τρομοκρατικού ή μη χαρακτήρα) στις ΗΠΑ ή σε χώρα του ΝΑΤΟ, με πολλές απώλειες
    -Σφοδρή κυβερνοεπίθεση εναντίον βασικών αμερικανικών υποδομών
    -Οξεία κρίση με τη Βόρεια Κορέα
    -Πολιτική αστάθεια σε χώρες της Ε.Ε. λόγω της προσφυγικής κρίσης
    -Συνεχιζόμενος πολιτικός κατακερματισμός στη Λιβύη
    -Αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων
    -Ένταση της πολιτικής βίας στην Τουρκία
    -Αυξημένη πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο
    -Αυξημένη βία και αστάθεια στο Αφγανιστάν
    -Συνεχιζόμενο κατακερματισμό του Ιράκ εξαιτίας εδαφικής επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους και της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Τρία ενδεχόμενα που υπήρχαν πέρυσι και κρίθηκαν λιγότεροι πιθανά/ λόγοι προβληματισμού για το 2016 ήταν οι εξής: ένοπλη σύγκρουση στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, αναζωπύρωση συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και πολιτική αστάθεια στη Νιγηρία λόγω της Μπόκο Χαράμ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου