Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Βαλκανιοποίηση της Μ. Ανατολής: Η Ουάσινγκτον επιθυμεί αναταραχή με το Ιράκ και διαμελισμό της Συρίας σε κρατίδια


Το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ θέλει να διασφαλίσει ότι η Μέση Ανατολή δεν θα είναι ποτέ ειρηνική και σταθερή, σύμφωνα με τον γεωπολιτικό αναλυτή Steven MacMillan.

Η στρατηγική, γνωστή ως διαίρει και βασίλευε, περιλαμβάνει τη διαίρεση του Ιράκ και της Συρίας, σε ανεξάρτητα εθνικά και θρησκευτικά κρατίδια, όπως Σουνιστάν, Κουρδιστάν, κλπ. Εκείνοι που υπερασπίζονται την προσέγγιση αυτή, ισχυρίζονται ότι θα φέρει την ειρήνη στην εμπόλεμη περιοχή, αλλά πραγματικός σκοπός τους, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι το αντίθετο.


"Η στρατηγική της Δυτικής ελίτ είναι η δημιουργία μίας Μέσης Ανατολής (και ενός κόσμου για τον σκοπό αυτό) που να στερείται ισχυρών, κυρίαρχων, ανεξάρτητων εθνικών κρατων, που να μπορούν να αντισταθούν σε ιμπεριαλιστικές βλέψεις. Διασπώντας τις χώρες σε αντιμαχόμενα κρατίδια εξασφαλίζουν ότι τα δυτικά συμφέροντα δεν θα είναι αντιμέτωπα με μια συνεκτική οντότητα η οποία μπορεί συλλογικά να ενωθεί για να αντιταχθεί στην εμπόλεμη δύναμη."

Τα σχόλια του MacMillan ήρθαν ως απάντηση, σε άρθρο του Μπαράκ Μέντελσον με τίτλο: "Διαίρει και βασίλευε στη Συρία και το Ιράκ: Γιατί η Δύση θα πρέπει να προγραμματίσει έναν διαμελισμό", το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ.

Ο Mendelsohn κάλεσε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια νέα στρατηγική για τη Συρία, που θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χάραξη ενός ανεξάρτητου κράτους σουνιτών. Αυτός, σύμφωνα με τον Μέντελσον, είναι ο μόνος τρόπος, για να ενθαρρύνουν τους μετριοπαθείς σουνίτες να αντιμετώπισουν τους εξτρεμιστές σουνίτες, συμπεριλαμβανομένης της Daesh.

"Η λεγόμενη "λύση Mendelsohn" για την περιοχή είναι στην πραγματικότητα η στρατηγική που έχουν ακολουθήσει οι δυτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή για πολλά χρόνια. Η πρότασή του είναι λίγο-πολύ πανομοιότυπη με την προτιμώμενη "λύση" για τη Συρία, που έχει διατυπωθεί από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ... τον Χένρι Κίσινγκερ, "εξήγησε ο MacMillan.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, μοιράζεται παρόμοιες ιδέες σε ένα πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times.

"Μην αμφιβάλετε γι'αυτό. Η στρατηγική των ΗΠΑ ήταν πάντα να δημιουργήσει ένα σουνιτικό κρατίδιο στην Ανατολική Συρία και το Δυτικό Ιράκ για την απομόνωση του Άσαντ», υποστήριξε ο MacMillan.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου