Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η επόμενη εποχή των παγετώνων «αναβάλλεται λόγω του ανθρώπου»


Η ανθρωπότητα είναι πλέον ένας σημαντικός γεωλογικός παράγοντας που μπορεί να καθυστερήσει την επόμενη εποχή των παγετώνων, διαπιστώνει μελέτη στο κορυφαίο περιοδικό Nature. Λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, οι πάγοι δεν αναμένεται να καλύψουν τον πλανήτη για τουλάχιστον 100.000 χρόνια, δείχνουν οι προσομοιώσεις.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι παραλείπουμε έναν ολόκληρο παγετώδη κύκλο, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του πλανήτη. Είναι εξωφρενική η διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα μπορεί να παρεμβαίνει σε έναν μηχανισμό που διαμόρφωσε τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε» σχολιάζει ο Αντρέι Γκανοπόλσκι του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων στο Πότσνταμ της Γερμανίας, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τα τελευταία ένα εκατομμύριο χρόνια, η Γη έχει περάσει περίπου δέκα παγετώδεις περιόδους. Στην πιο πρόσφατη, η οποία έληξε πριν από περίπου 12.000 χρόνια, οι πάγοι κάλυπταν τη σημερινή Βόρεια Ευρώπη, τον Καναδά και τη Σιβηρία.

Οι παράγοντες που πυροδοτούν τις παγετώδεις περιόδους παραμένουν εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης.

Η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έναρξη κάθε εποχής των παγετώνων εξαρτάται από δύο παράγοντες: ο πρώτος είναι η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο λειτουργεί σαν κουβέρτα και κρατά τον πλανήτη ζεστό. Ο δεύτερος είναι οι μακροπρόθεσμες μεταβολές στην τροχιά της Γης, οι οποίες αυξομειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στον πλανήτη.

Το υπολογιστικό μοντέλο της έρευνας, το οποίο προσομοιώνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς, τον κύκλο του άνθρακα και τα πολικά καλύμματα πάγου, έδειξε ότι η Γη γλίτωσε παρά τρίχα την έναρξη μιας νέας παγετώδους περιόδου λίγο πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Την εποχή εκείνη η ηλιακή ακτινοβολία που δεχόταν ο πλανήτης είχε πέσει στα ελάχιστα επίπεδα, η Γη όμως παρέμεινε ζεστή λόγω της σχετικά υψηλής συγκέντρωσης CO2 στον αέρα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από φυσικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, χωρίς την ανθρώπινη δραστηριότητα, η Γη θα περνούσε σε μια νέα παγετώδη περίοδο σε περίπου 50.000 χρόνια από σήμερα.

Από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, όμως, η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 ανεβαίνει και ανεβαίνει.

Και αυτό σημαίνει ότι η επόμενη εποχή των παγετώνων θα καθυστερήσει για τουλάχιστον 100.000 χρόνια από σήμερα.

«Οι άνθρωποι έχουν πλέον τη δύναμη να αλλάζουν το κλίμα σε γεωλογικές χρονικές κλίμακες» επισήμανε στο Reuters ο Δρ Γκανοπόλσκι.

Τόνισε πάντως ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν αποτελούν δικαιολογία για να σταματήσει η διεθνής προσπάθεια μείωσης των εκπομπών CO2. «Όσο ταχύτερα σταματήσουμε, τόσο το καλύτερο« είπε ο ερευνητής.

Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι ο βασικός στόχος της ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα που υπεγράφη τον Δεκέμβριο στο Παρίσι από σχεδόν 200 χώρες.

Η νέα μελέτη είναι πιθανό να αναζωπυρώσει την επιστημονική συζήτηση για την επίδραση του ανθρώπου στη γεωλογία του πλανήτη. Όλο και περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Γη περνά πλέον στη γεωλογική εποχή του ανθρώπου, η οποία προτείνεται να ονομαστεί Ανθρωπόκαινο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου