Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Τελικά, τι τρέχει με την Χίλαρι και τους... εξωγήινους;


Ο αγώνας για το Λευκό Οίκο έχει πολλές παγίδες και αρκετές φορές διάφορα απρόοπτα. Η τωρινή εκστρατεία φυσικά ξεπερνά σε... περίεργες αναφορές τις προηγούμενες -εξαιτίας της καθοριστικής παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ- όμως στο Διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει μία αρκετά περίεργη αναφορά που αποδίδεται στην Χίλαρι Κλίντον, και υποτίθεται ότι αποτελεί δέσμευση της υποψήφιας να... φέρει στο φως ό,τι μπορεί να ξέρουν οι ΗΠΑ για τους εξωγήινους.

Υποτίθεται ότι η Χίλαρι Κλίντον έκανε προ ημερών την εξής δήλωση, όταν την ρώτησαν για τις έρευνες για εξωγήινη ζωή και για το εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία: «Ναι, θα το ερευνήσουμε μέχρι τέλους» φέρεται να απάντησε η υποψήφια.

To εάν και, ακόμη περισσότερο το πώς, το είπε, είναι βέβαια άλλη ιστορία. Η φερόμενη αναφορά κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο (το ελληνόφωνο δεν αποτελεί εξαίρεση), όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Παραδόξως για μία αναφορά που θα ήταν τέτοιας «βαρύτητας», δεν βρίσκεται ούτε στις ανταποκρίσεις των αμερικανικών και βρετανικών πρακτορείων ειδήσεων ούτε, στη συνέχεια, σε μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ (όπως, ενδεικτικά, η Washington Post ή οι New York Times) που παρακολουθούν στενά την προεκλογική εκστρατεία.

Το μοναδικό μεγάλο ΜΜΕ που όντως κάνει αναφορά είναι το CNN, το οποίο όμως το κάνει από πολύ διαφορετική σκοπιά: Γράφει ότι η Κλίντον απάντησε προφανώς περιπαικτικά στην ερώτηση. Το δίκτυο σημειώνει πως και η Χίλαρι έχει κάνει κάτα τη διάρκεια της εκστρατείας της αστεία για την ύπαρξη εξωγήινων, λέγοντας πως «δεν ξέρει πώς εκλέγουν τους ηγέτες τους στους πλανήτες τους».

Αντιθέτως, oι μοναδικές αγγλόφωνες εφημερίδες μεγάλης εμβέλειας που παρουσιάζουν ως σοβαρή την αναφορά είναι οι βρετανικές Daily Mail και Mirror (οι ιστοσελίδες των οποίων δίνουν αρκετό βάρος στην ελαφρύτερη θεματολογία) -από εκεί και έπειτα, βρίσκεται μόνο σε αρκετές αγγλόφωνες ιστοσελίδες μικρής εμβέλειας.

Ψάχνοντας κανείς την πηγή της υποτιθέμενης αναφοράς, καταλήγει μόνο σε μία αφετηρία: Μία κάποια Conway Daily Sun, ο ρεπόρτερ της οποίας Ντέιμοντ Στιρ αναφέρει ότι την δήλωση την έκανε η Κλίντον σε αυτόν κατά τη διάρκεια συνάντησης με την συντακτική ομάδα της εφημερίδας στο τέλος του χρόνου.

Ο ρεπόρτερ είναι πολύ προσεκτικός στο αρχικό του κείμενο και περιορίζεται στο ότι η Κλίντον έδωσε «με ενθουσιασμό» την απάντηση ότι «θα το ερευνήσουμε μέχρι τέλους». Φέρεται επίσης να αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην λεγόμενη Περιοχή 51 (στην αρχή, φέρεται να την είπε λανθασμένα Περιοχή 54). «Ίσως να έχουν ήδη έρθει, δεν μπορούμε να ξέρουμε» φέρεται να είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αμφισβητηθεί η αναφορά του ρεπόρτερ, όμως πρέπει να επισημανθεί ότι αφήνει σκόπιμα ασαφές το πώς είπε η Κλίντον τις επίμαχες φράσεις.

Το αρχικό κείμενο επίσης σημειώνει ότι πέρυσι ο Μπιλ Κλίντον είχε πει, σε συνέντευξή του σε βραδινή εκπομπή, πως «εάν ξέραμε ότι υπήρχαν εξωγήινοι, θα το είχαμε πει». Όταν εκείνη η συζήτηση είχε αρχίσει να γίνεται σε λίγο πιο ελαφρύ τόνο, ο πρώην πρόεδρος είχε πει «τι να σας πω, αν κάποια μέρα έρχονταν εξωγήινοι, δεν θα με εξέπληττε».

Η αναφορά αυτή βέβαια μεταφέρεται «δημιουργικά» στα όρια της διαστρέβλωσης στις υπόλοιπες ιστοσελίδες για το περιστατικό με την Χίλαρι, που γράφουν ότι η υποψήφια «εμφανίστηκε να συμφωνεί με τον σύζυγό της» για την ύπαρξη εξωγήινων...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου