Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Πιθανό Brexit μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα παγκοσμίως


Τον "κώδωνα του κινδύνου" χτυπάει το ΔΝΤ για τη Βρετανία και όχι μόνο σε περίπτωση που φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη αβεβαιότητα στους επενδυτές


"Σοβαρή ζημιά στη χώρα και παγκοσμίως" θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προειδοποίησε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Brexit θα διαταράξει τις εμπορικές σχέσεις και θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισημάνθηκε από το ΔΝΤ, το οποίο τόνισε ότι το δημοψήφισμα έχει ήδη δημιουργήσει αβεβαιότητα στους επενδυτές και ένα θετικό για την έξοδο αποτέλεσμα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την αυξήσει.

Το ΔΝΤ, επίσης, προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας θα περιοριστεί. Πλέον αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος ενώ τον Ιανουάριο είχε εκτιμήσει ότι θα φτάσει το 2,2%. Για την επόμενη χρονιά περιμένει ανάπτυξη 2,2%, αριθμός αμετάβλητος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του.

Σημείωσε, επίσης, ότι πιθανή έξοδος θα "διαταράξει και θα μειώσει τις αμοιβαίες εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές" ενώ θα υπάρξει περιορισμός των οφελών από την οικονομική συνεργασία Βρετανίας - ΕΕ.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η εγχώρια ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε από τις χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια και τα ακίνητα, θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων στην ανάπτυξη της χώρας ενόψει του δημοψηφίσματος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι "το Ταμείο μας έδωσε σαφή προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν φύγουμε από την ΕΕ".

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο twitter: "Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Αποχώρηση από την ΕΕ θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία μας. Είμαστε πιο ισχυροί, ασφαλείς και σε καλύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου