Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η Τουρκία στήνει σκηνικό a la Ίμια και απειλεί να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο μέσα στο Πάσχα


Η Τουρκία απειλεί να βάλει “φωτιά” στο Αιγαίο μέσα στο Πάσχα. Έχει δεσμεύσει περιοχές μεταξύ Χίου-Λέσβου-Σκύρου-Ψαρών προκειμένου να διεξάγει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη και αύριο Μεγάλη Πέμπτη άσκηση έρευνας και διάσωσης έχοντας με ΝΟΤΑΜ δηλώσει επίσημα και επανειλημμένα την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Με τον τρόπο αυτό καταλύει (δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε) το άτυπο μορατόριουμ που ισχύει (μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ) μεταξύ των δύο χωρών για τη μη διεξαγωγή ασκήσεων εν μέσω καλοκαιριού, θρησκευτικών εορτών και επίσημων αργιών προς αποφυγήν της έντασης στο Αιγαίο.

Αντ' αυτού μάλιστα χθες επιχείρησε μία πρόβα “θερμού επεισοδίου” a la Ίμια με αφορμή την προσάραξη του εμπορικού πλοίου NOVA CURA (σημαίας Ολλανδίας) ένα μόλις μίλι από τις ακτές της Λέσβου. Αξίωσε με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε να εκτελέσει την έρευνα και διάσωση σαν να επρόκειτο για τουρκικά χωρικά ύδατα. Έκανε ακριβώς αυτό που έκανε και στην Κίναρο όταν κατέπεσε το ελικόπτερο το Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που αμφισβήτησε την περιοχή έρευνας και διάσωσης από τις ελληνικές αρχές με το σκεπτικό πώς η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία εντός του FIR Αθηνών (αμφισβήτησε επί της ουσίας τα όρια του FIR Αθηνών). Η απάντηση ήταν άμεση και συγκεκριμένη από ελληνικής πλευράς και η επιχείρηση SAR εκτελέστηκε κανονικά.

Η Άγκυρα ωστόσο προϊδέασε για το τι επρόκειτο να πράξει σήμερα ή αύριο ή το επόμενο διάστημα που προγραμματίζει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Το γεγονός μάλιστα αυτό έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού γνωρίζουν πολύ καλά οι επιτελείς του Πενταγώνου πώς ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Και εμείς την έχουμε. Από τη μία οι εορτές του Πάσχα όπου το σύστημα χαλαρώνει λίγο και από την άλλη η επικέντρωση του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το κλείσιμο της συμφωνίας δημιουργούν συνθήκες που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι για να στήσουν μια κρίση στο Αιγαίο.

Αφορμή μπορεί να δοθεί, όπως φοβούνται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, με την άσκηση έρευνας και διάσωσης που έχουν προγραμματίσει σήμερα και αύριο μεταξύ της Χίου, της Λέσβου, της Σκύρου και των Ψαρών. Με τη NAVTEX 311/16 που έχουν εκδώσει θεωρούν την περιοχή... τσιφλίκι τους.

Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει την Τουρκία πώς οφείλει να σεβαστεί τα όρια του εναερίου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων και να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα η ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα πρέπει να εκπέμπουν διαρκώς το σήμα αναγνώρισης τους, κατά την πτήση τους δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και θα πρέπει να υποβάλλουν σχεδία πτήσης σύμφωνα με το AIP Greece.

Επίσης στην ίδια ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών και για τον λόγο αυτό ζητείται από τα μέσα που θα λάβουν μέρος στην άσκηση να αποφεύγουν άσκοπη πρόκληση συνηγόρων για Έρευνα και Διάσωση.

Είναι δεδομένο όμως πώς οι Τούρκοι δεν πρόκειται να το πράξουν. Και πέραν των πάγιων αξιώσεων υπάρχει και ένα ακόμη πρόσθετος λόγος που ακούει στο όνομα ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα, όπως πρώτο έγραψε το “pronews.gr” θέλει να εκμεταλλευτεί την παρουσία της Συμμαχίας προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Και μέχρι στιγμής το καταφέρνει μια χαρά. Παραβιάζει επανειλημμένα τον εθνικό εναέριο χώρο των Οινουσσών και όχι μόνο, πετάει πάνω από το νησί, διεξάγει ασκήσεις προβάλλοντας της αξιώσεις της κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και το ΝΑΤΟ κάνει πώς δεν βλέπει και δεν ακούει.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου