Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Texit: 'Φουντώνουν' οι συζητήσεις για ανεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ


Στην επιφάνεια ήρθε και πάλι το θέμα του Texit, το οποίο σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, έχει κοινά με την Βρετανία


Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, που "έδειξε" αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε υποψήφιους που θέλουν να βαδίσουν στο ίδιο δρόμο και να "σπάσουν" τα δικά τους "δεσμά".

Η τελευταία προσθήκη στην σχετική λίστα είναι το Τέξας, το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του οποίου "σέρνεται", με μεγαλύτερη όμως θέρμη, από τη δεκαετία του '90.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ ήταν επαρχία του Μεξικού. Οι μάχες μεταξύ των Τεξανών και της κυβέρνησης του Μεξικού οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση το 1836, με το Τέξας να παραμένει σε αυτό το καθεστώς μέχρι το 1845, όταν εντάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής.

Μετά τις εξελίξεις στη Βρετανία, το θέμα, που υφίσταται εδώ και δεκαετίες, ήρθε πάλι στην επιφάνεια, με το Εθνικιστικό Κίνημα του Τέξας να ζητάει Texit.

Μάλιστα έφτιαξαν και σλόγκαν "Πρώτα το Τέξας, Τέξας για Πάντα", το οποίο προφανώς "δανείστηκαν" από τους υποστηρικτές του Brexit ενώ εκπρόσωποι του κινήματος παραλληλίζουν τη σχέση του Τέξας με την Ουάσινγκτον με αυτή της Βρετανίας και των Βρυξελλών.











ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου