Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ανησυχία για πυρηνικό τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Υπάρχει έντονη ανησυχία, μεταξύ ειδικών του ΟΗΕ σε θέματα ασφαλείας, ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα μπορούσε να χτυπήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στη Βραζιλία, με μια «βρόμικη βόμβα».

Μια βρόμικη βόμβα, επίσης γνωστή σαν ραδιολογικό όπλο, είναι στην πραγματικότητα ένα συμβατικό εκρηκτικό, όπως δυναμίτης, πακεταρισμένος μαζί με ραδιενεργό υλικό το οποίο διασκορπίζεται από την στιγμή που η βόμβα εκρήγνυται.

Μια βρόμικη βόμβα σκοτώνει η τραυματίζει είτε λόγω του αρχικού κύματος έκρηξης της συμβατικής βόμβας είτε λόγω της αερομεταφερόμενης ακτινοβολίας και της μόλυνσης που προκαλείται, εξ’ ου και ο όρος βρόμικη.

Τέτοιες βόμβες θα μπορούσαν να είναι είτε μικροσκοπικές φορητές είτε αρκετά μεγάλες όπως μια βόμβα φορτηγό.

Η κατάσταση εμφανίζεται όταν τρομοκράτες αποκτήσουν ραδιενεργό υλικό από ένα νοσοκομείο ή εγκαταστάσεις ακτινοβολίας τροφίμων, την συνδέσουν με μια εκρηκτική ύλη και πυροδοτήσουν την βόμβα σε μια αστική περιοχή.

Η έκρηξη διαδίδει το ραδιενεργό υλικό στη πόλη και εκθέτει πληθυσμό στην ακτινοβολία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υγείας από μια βρόμικη βόμβα, δεν θα είναι ο καρκίνος, αλλά ο πανικός.

Η δόση ακτινοβολίας από μια βρόμικη βόμβα θα είναι πιθανώς σχετικά μικρή.

Ακόμη και μια ισχυρή βρόμικη βόμβα, που αποτελείται από μια ραδιενεργό ράβδο κοβάλτιο-60, αυτό που χρησιμοποιείται για την ακτινοβόληση τροφίμων, θα προκαλούσε δόσεις της τάξεως των μερικών rem για τους ανθρώπους μέσα σε μια ακτίνα μισό-χιλιομέτρου.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα ασφαλείας βρίσκονται ήδη στη Βραζιλία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση πιθανών απειλών, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έστειλε εξειδικευμένο προσωπικό και ανιχνευτές ραδιενέργειας.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της Βραζιλίας πιστεύει ότι υπάρχει «αξιόπιστη απειλή» από το Ισλαμικό Κράτος για χτύπημα στο Ρίο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν από την Παρασκευή 5 Αυγούστου.

Ο Λουίζ Αλμπέρτο Σαλαμπέρι, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, πρόσθεσε ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των Βραζιλιάνων που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μοσέ Καντόρ, επικεφαλής του Φόρουμ του Λουξεμβούργου για την Αποτροπή Πυρηνικής Καταστροφής, προειδοποίησε: «Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές χημικές επιθέσεις στη Συρία. Γνωρίζουμε ότι θέλει να πάει ακόμα παραπέρα, πραγματοποιώντας μια πυρηνική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης».

«Αυτό εάν το συνδυάσουμε με τα χαμηλά μέτρα ασφαλείας σε πολλά κέντρα πυρηνικής έρευνας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σημαίνει ότι η απειλή μιας πιθανής επίθεσης με «βρόμικη βόμβα» σε δυτική πρωτεύουσα είναι υψηλή».

Προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να συνεργαστούν στο θέμα της λαθραίας διακίνησης ραδιενεργών υλικών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου