Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός, σε ηλικία 104 ετών


Απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών, ο εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, Στυλιανός Παττακός.

Ο καθαιρεθείς ταξίαρχος τεθωρακισμένων, μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή η οποία αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Αποφυλακίστηκε το 1990, λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.



Βιογραφία

Είχε γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου 1912 στην Αγία Παρασκευή της επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου στην Κρήτη, ενώ είχε ισχυριστεί πως καταγόταν από κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών. Φοίτησε αρχικά στις Σχολές Υπαξιωματικών και εισήλθε στην Σχολή Ευελπίδων το 1934, απ' όπου αποφοίτησε το 1937 με το βαθμό του ανθυπιλάρχου του Ιππικού. Πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ως διοικητής ίλης σε Ομάδα Αναγνώρισης της 11ης Μεραρχίας Πεζικού.





Συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος αντιστασιακής οργάνωσης. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά, και μετά στον εμφύλιο πόλεμο ως διοικητής της ίλης αρμάτων μάχης. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Πολέμου και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον βαθμό του ταξιάρχου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση τεθωρακισμένων με έδρα στου Γουδή. Ήταν παντρεμένος με την Δήμητρα Νικολαΐδη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.




Επί χούντας

Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Κατά την περίοδο της δικτατορίας διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Α΄ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (1971-73). Ήταν μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας της χούντας, με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο, και θεωρήθηκε το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχός της μετά τον Παπαδόπουλο. Ως διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων είχε υπό τον έλεγχό του τις μονάδες τεθωρακισμένων που ήταν απαραίτητες για την κατάληψη της Αττικής. Μετά την πτώση της χούντας Ιωαννίδη συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κέα. Ακολούθως προφυλακίστηκε, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.





Παρέμεινε αμετανόητος όσον αφορά στη χούντα, υποστηρίζοντας πως η δικτατορία έσωσε την Ελλάδα από σοσιαλιστική δικτατορία και υποστήριξε τα έργα της, ενώ επανειλημμένα αρνήθηκε τους βασανισμούς πολιτικών κρατουμένων, εξαιρουμένων των Παναγούλη και Μουστακλή. Ακόμη, είχε υποστηρίξει ότι ορθώς εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, επειδή ήταν κατάσκοπος υπέρ των Σοβιετικών. «Δεν ήταν ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, αλλά ο άνθρωπος με τον ασύρματο» είχε περι σχετικά.



Όσον αφορά στη μεταπολίτευση, είχε κατηγορήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως «τόσο φιλόδοξο που έκανε τεράστια ζημιά» (αν και ευφυέστατο), υποστηρίζοντας ότι «κατέστρεψε την Ελλάδα».


Ακόμη, είχε πει πως «το ΠΑΣΟΚ έκανε τους Έλληνες τεμπέληδες», «κατέστρεψε τη νεολαία» και «άλλαξε τα ήθη της ελληνικής οικογένειας».






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου