Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

CETA η κερκόπορτα της νέας τάξης


Η CETA πέρασε δια πυρός και σιδήρου τις τελευταίες ημέρες, λόγω της άρνησης της γαλλόφωνης βελγικής επαρχίας της Βαλονίας, να συναινέσει στο εμπορικό σχέδιο. Κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων αλλά και αφόρητων πιέσεων, τελικώς επήλθε η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα την έγκριση του συμφώνου από το τοπικό Κοινοβούλιο το Σάββατο.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η CETA θα καταργήσει το 99% των εμπορικών δασμών και θα συμβάλλει στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων με τον Καναδά κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως, συντελώντας στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι η CETA παραχωρεί σημαντικά προνόμια στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα δύνανται να ανατρέπουν νομικές αποφάσεις των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Ειδική μνεία γίνεται και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και στην ποιότητα των τροφίμων. Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια, έως ότου καταλήξουν στο τελικό κείμενο.

Μεγάλες εταιρείες θα “δύνανται να ανατρέπουν τις αποφάσεις των κρατών -μελών της ΕΕ ” καθώς επίσης το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις γινόντουσαν επί επτά έτη δεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος.

Δυστυχώς αυτά δεν απασχολούν τους πολλούς αλλά θα τους απασχολήσουν στο μέλλον θέλουν δε θέλουν, όταν θα υποστούν τις συνέπειες....




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου